Šta je pokazalo hapšenje u Hadžićima? Nema sakrivanja iza lažnih profila

Vijesti 29. mar 202419:46 0 komentara

Tri osobe koje su iznuđivale novac za informacije o nestaloj 2-godišnjoj djevojčici Danki Ilić puštene su na slobodu. Njihovo hapšenje zbog objave na društvenoj mreži, a zatim i njihovo oslobađanje pokazali su manjkavosti zakonskih propisa, ali i pravodobnu reakciju policije.

Promptno su uhapšeni, kriminalistička obrada je trajala satima, ali u pritvoru nisu ostali. Njihova objava na društvenoj mreži TikTok uznemirila je ne samo Bosnu i Hercegovinu nego i Srbiju, te usmjerila istragu ka Hadžićima. Riječ je bilo o neodgovornim pojedincima koji su za lažnu informaciju tražili novac. Pri hapšenju su rekli da je riječ o šali. Sve to kao šalu nisu prihvatili u Federalnoj upravi policiji. No, Tužilaštvo KS odlučilo je drugačije.

“Mi smo podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima. Djelo je okvalifikovalo Tužilaštvo KS kao otmica i iznuda, mi dostavljamo izvještaj. U izvještaju smo napisali i mjere koje se odnose na njih, te da bi lica trebala biti zadržana u pritvoru. Tužilaštvo KS je donijelo svoju odluku da lica budu puštena”, ističe Emil Sućeska, Federalna uprava policije.

Reakcija policije bila je ekspresna i pokazuje kako je nakon tragičnih slučajeva iskristalisano brzo reagovanje sigurnosnog aparata pri problematičnim objavama na društvenim mrežama. No, ovaj slučaj pokazuje i, kaže advokat Ifet Feraget, manjkavost u zakonskim odredbama.

“Ovo je sasvim drugačija situacija nego ove do sada. Ovdje se radi o tome da neko širi lažne informacije i na taj način utiče sasvim sigurno na istragu koja je u toku i koja je značajna. To je oblast koja je fluidna i neregulisana i zato imamo ovo puštanje na slobodu jer zakon nije u dovoljnoj mjeri razradio što je trebao uraditi jer tehnološki napredak zahtijeva reagovanje”, smatra Feraget.

Time će svi oni koji uznemiravaju javnost, te žele da zarade na nepošten način ili pak iznuđuju sredstva putem društvenih mreža, dobiti jasnu poruku da ih čeka ozbiljna zakonska sankcija.

“Nažalost korisnici misle da se kriju iza lažnih profila, misli se da se ne može doći do adrese, podataka. Vidjeli smo jučer kako se može lako doći bez obzira koristili pravi ili lažni profil. Nadam se da će se svijest podići i da će biti obazrivi prilikom ovakvih radnji koje su preozbiljne da bi se tako lako izjavljivale”, poručuje Vahidin Đaltur, cyber stručnjak.

Takvih izjava na društvenim mrežama je mnogo. Boljim zakonskim uređenjem ove oblasti, kažu naši sagovornici, neodgovorni korisnici društvenih mreža bili bi obeshrabreni, a ne motivirani da iskoriste to što nadležni nemaju sluha na upozorenja stručnjaka da ne postoji državna strategija definisanja online prostora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!