Šta piše u pismu diplomata koji traže smjenu Christiana Schmidta

Vijesti 10. feb 202318:14 2 komentara
N1/F.Z.

Njemački list Der Spiegel navodi da je grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan u pismu Komitetu za vanjske poslove Bundestaga optužilo visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da je nanio "trajnu štetu" mirovnom procesu u zemlji i ugledu Njemačke, te su pozvali na njegovu smjenu.

Politički.ba objavio je sadržaj pisma koji prenosimo.

Potpisnici ističu da se sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini konstantno pogoršava, što ih je, kao grupu “dokazanih bosanskohercegovačkih eksperata” motiviralo da Vladi Njemačke skrenu pažnju “na eklatantno nedolično ponašanje visokog predstavnika Christiana Schmidta” i zbog čega su od Komiteta za vanjske poslove njemačkog parlamenta zatražili podršku u zahtjevu da se on smijeni.

“Nanosi trajnu štetu mirovnom procesu BiH”

“Na osnovu vašeg poznavanja situacije i vaše pozicije kao predsjedavajućeg Komiteta za vanjske poslove Bundestaga, pozivamo vas da radite na okončanju mandata gospodina Schmidta, jer smatramo da on nanosi trajnu štetu mirovnom procesu u Bosni i Hercegovini”, piše u pismu.

Potpisnici ističu da je politika koju aktuelni visoki predstavnik vodi protivna politici Njemačke.

“U pogledu sigurnosne politike, ovakav pristup nije u interesu ni Evrope ni Njemačke. On nanosi veliku štetu Uredu visokog predstavnika, krhkoj državi Bosni i Hercegovini i ugledu Njemačke. Nažalost, implementacija mira u Bosni i Hercegovini godinama nije bila prioritet federalne vlade. Međutim, Savezna Republika Njemačka preuzela je veliku odgovornost, popunjavanjem važnog mjesta visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.  Obavljanje zadataka visokog predstavnika zahtijeva visok stepen diplomatske vještine, nepristrasnosti, neutralnosti, regionalne stručnosti i takta. To je zbog prirode BiH kao veoma složene multietničke države sa tri etničke grupe koje podržavaju državu i dodatnih sedamnaest nacionalnih manjina. Ona je do danas ostala multietnička država, uprkos de facto rascjepu na dva entiteta, Republiku Srpsku i bošnjačko-hrvatsku Federaciju, kao rezultat katastrofalnog rata 1990-ih. Od početka svog mandata, Christian Schmidt je više puta pokazao da nema kvalifikacije za zadatke OHR-a. To je postalo javno jasno u odnosima sa predstavnicima medija i mirnim demonstrantima u ljeto prošle godine. Optužbe i stvarno nedolično ponašanje od strane Schmidta se povećavaju. Tiču se, između ostalog, pristrasnosti i nepotizma do nepodobnosti za ovu funkciju. Željeli bismo to pokazati na odabranim primjerima”, piše dalje u pismu. Potpisnici navode i da je Schmidt “u više navrata potvrdio da vlade u Beogradu i Zagrebu imaju navodni “ublažujući i smirujući uticaj” na mirovni proces u BiH”, navodi se.

“Nereagovanje na antiustavni 9. januar”

Dalje nabrajaju niz primjera gdje aktuelni visoki predstavnik hvali ponašanje Srbije i Hrvatske u BiH, iako obje države aktivno rade na destruiranju BiH. Tako je Srbija, na primjer, poslala delegaciju na obilježavanje protivustavnog 9. januara. Visoki predstavnik nije reagirao.

Potpisnici ističu i da je Schmidtova blizina Zagrebu veća od bliskosti sa Beogradom.

Pominju i njegovo odlikovanje ordenom Ante Starčevića 2020. “Schmidtu nije smetalo što su to nagrađeni oni koje je Haški tribunal osudio, poput Darija Kordića”, navode dalje.

Ističući da se nikada u historiji OHR-a nisu desile masovne demonstracije pred tom institucijom, dok u nju nije došao Schmidt, potpisnici prenose i tvrdne zvaničnog Zagreba da su imali ključnu ulogu u toj odluci.

“U septembru 2022., DIE ZEIT je opisao Christiana Schmidta kao “agenta HDZ-a”. Čak i prije Schmidtovih dekreta, Le Monde Diplomatique ga je – neosporno – titulirao kao “hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini”, piše u zahtjevu za Schmidtovu smjenu.

Der Spiegel: Diplomate i stručnjaci pisali Bundestagu tražeći Schmidtovu smjenu

“Izborne prevare”

Potom se osvrću na izbore od 5. oktobra.

Prenose i tvrdnje da su i tada izvedene “masovne izborne prevare – posebno na izborima za predsjednika Republike Srpske”.

“Uprkos pritužbama opozicione kandidatkinje Jelene Trivić, Milorad Dodik, koji više puta traži secesiju i negira genocid, ponovo je proglašen pobjednikom. Prema analizama, adekvatni glasački listići nisu bili dostupni na dvije trećine biračkih mjesta. Ponovno brojanje nije završeno. I ovdje je Schmidt ponovo stavio akcente koji su učvrstili moć nacionalista: javno je izjavio da uvijek postoje pobjednici i gubitnici i da gubitnici moraju prihvatiti rezultate. On nije komentirao masovno uništavanje glasova. On je banalizirao prevaru govoreći o “manjim nepravilnostima nego prošli put”. S obzirom na očiglednu izbornu prevaru, međutim, može se sumnjati u “reizbor” Milorada Dodika za predsjednika RS. Transparency International je 31.01.23. sumirao da je Šmitova intervencija “produbila” političku krizu u zemlji”, piše u pismu koje prenosi Politički.ba.

Nadalje se navodi da je tokom svjedočenja pred Vanjskopolitičkim odborom Parlamenta Velike Britanije Schmidt lagao o tome kada je dobio odlikovanje Hrvatske.

“Po našem mišljenju, Schmidt nije tehnički osposobljen za važnu funkciju visokog predstavnika, što je dokazao pred britanskim komitetom. Pored davanja lažnih izjava o posljedicama svoje izborne intervencije, nije bio u stanju odgovoriti na suštinska detaljna pitanja o složenom političkom sistemu Bosne. Njegov nedostatak stručnosti postaje jasan i u drugim intervjuima, što daje razloga za sumnju u njegov nivo znanja kao preduslov za njegove odluke”, ističu potpisnici pisma.

“Poražavajući rezultat”

Pominje se i gostovanje visokog predstavnika u Kiseljaku, kada je snimljen u šatoru u kojem su se vihorile zastave “Herceg Bosne”.

“Ukratko, može se reći da Schmidt dozvoljava Zagrebu i Beogradu da ga eksploatiraju. Ostaje da se vidi da li je svjestan toga ili ne. U svakom slučaju, rezultat je poražavajući: umjesto da brani integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i jača državu, kako mu nalaže mandat, on brani one koji rade na potkopavanju i uništavanju države i stavlja Beograd pod svoju zaštitu, a Zagreb redovno ponuditi carte blanche. Zamolili bismo vas da učinite sve što je potrebno kako bi Christian Schmidt bio razriješen dužnosti u Bosni i Hercegovini”, piše na kraju pisma koje prenosi Politički.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare