State Department na godišnjicu genocida u Srebrenici: Nikada nećemo zaboraviti

Vijesti 11. jul 202316:06 0 komentara
Fena/ilustracija

Kako bi se osigurala pravednija budućnost za građane Bosne i Hercegovine, potrebno je prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina koji su počinjene za vrijeme rata u toj zemlji, navodi se u saopštenju američkog State Departmenta povodom 28. godišnjice genocida.

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Američke Države “posvećene podršci žrtvama, preživjelima i najmilijima više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine”.

Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan i nastavit ćemo podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine”, navodi se.

Ističe se da su ambasador SAD-a u BiH, Michael Murphy, te specijalna izaslanica za praćenje i borbu protiv antisemitizma, ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desiree Cormier Smith i ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain danas posjetili Srebrenicu kako bi “odali počast žrtvama, solidarizovali se sa ožalošćenima i suprotstavili se poricanju genocida”.

Kako građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina. Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!