Staza sjećanja: Iza svakog para cipela stoji jedan život koji je ugašen i koji je ubijen

Vijesti 05. apr 202420:47 0 komentara

Opsada Sarajeva počela je na današnji dan 1992. godine. Trideset i dvije godine kasnije, Memorijalni centar Sarajevo, u saradnji sa gradskom upravom, ali i građanima, kreirao je dirljivu postavku koja je podsjetila na više od 11 hiljada ubijenih građana. Zahvaljujući izloženim predmetima, oni kao da su se našli u gradu - opominjući - da se nikada ne zaboravi i nikome ne ponovi.

Zbog najmilijih i sugrađana kojih nema već tri decenije hodali su danas građani Sarajeva. Od Trga djece Sarajeva – do platoa Baščaršije – toliko prostora je trebalo za Stazu sjećanja na kojoj ih je 11.541 par cipela podsjećao na najvoljenije. Danas, barem nakratko, kao da su bili zajedno.

“Imao sam jednu jedinu kćerku, Jasminu, i zločinci su je ubili. Ja ovu obuću vidim kao da su oni živi, kao da oni idu sa nama i oni su pošli, je li to koncert, je li to negdje, ali oni idu…Faktički, samo što ih ne uhvatimo za ruku. Oni su tu, oni su prisutni, oni opominju ovaj narod – neka se samo malo pogleda u cipele i vjerujem da će čuti riječi: ‘Nemojte više dozvoliti da se ovo dogodi u ovome gradu i ovoj lijepoj državi. Živite, ovi šehidi koji su dali svoje živote su vam barem nešto ostavili da živite, nemojte pogaziti to, nemojte ovu krv koja je nevino prolivena zaboraviti'”, kazao je Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece.

“Dok sam živa, dok me crna zemlja ne pokrije, ja ću nositi ranu na srcu”, kazala je majka jednog ubijenog djeteta.

Sa roditeljima ubijenih na čelu, kolonu su na Baščaršiji dočekale neke nove generacije, uz dobro znane stihove pjesme “Samo da rata ne bude”.

I upravo ovo jedna je od ključnih poruka koju je Sarajevo danas nastojalo istaknuti: Kultura sjećanja i osuda negatora zločina zajednička je odgovornost. Govoriti o djeci koja isto prolaze negdje daleko, također.

“Staza sjećanja je tu da opomene nove generacije da se obrazovanjem, znanjem i kulturom sjećanja moraju boriti za bolje Sarajevo i stabilnu i jaku državu Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će fotografije koje danas šaljemo iz evropskog i slobodarskog Sarajeva biti opomena čitavom svijetu”, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

“Iza svakog para cipela stoji jedan život koji je ugašen i koji je ubijen. Onaj koji ubije jedno dijete – on je ubio cijelo čovječanstvo”, kazao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo.

A u Sarajevu je meta na leđima građana stajala četrdeset i četiri mjeseca. Zato je plan Memorijalnog centra da ‘Staza sjećanja’ ostane trajni podsjetnik – koji će biti ostavljen u ‘Memorijalnu šumu’ nadomak Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!