Stevandić o odluci sudije Ustavnog suda: Knežević je postupio po svojoj savjesti

Vijesti 14. jun 202314:10 2 komentara
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je kako je još u maju dobio službeno obavještenje od sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatka Kneževića da će, po završetku liječenja, podnijeti zahtjev za prijevremeno penzionisanje.

Sve će, kako je rekao Stevandić, biti završeno do kraja godine.

“Mislim da je on postupio po svojoj savjesti da je to s jedne strane čuvanje vlastitog digniteta i digniteta sudske funkcije koju obavlja, s druge strane poštovaje Narodne skupštine odnosno poziva da podnese ostavku i da je to da kažemo vrlo korektno i radcionalno”, rekao je Stevandić napominjući da u stručne kvalifikacije i način rada niko nikada u Republici Srpskoj nije ni sumnjao te da to nisu okolnosti zbog kojih je od njega zatraženo da podnese ostavku na funkciju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

On je istkao da će ovim biti ispoštovana odluka Narodne skupštine koja ga je, glasovima poslanika stranaka vladajuće koalicije pozvala da podnese ostavku 26. aprila ove godine.

“Mi nismo prijeki sud, mi smo pozvali nismo rekli ni kojeg datuma, nismo rekli dajte odmah, noćas. I mi smo se trudili da bude vrlo pismen poziv, a i gospodin Knežević se na vrlo pismen način obratio i to sve ispoštovao ne gubeći ništa od vlastitog digniteta, niti se igrajući da se dopadne nekom, bilo u Republici Srpskoj bilo u međunarodnoj zajednici”, rekao je Stevandić.

On je istakao da nije siguran da Ustavni sud, bez sudija iz Republike Srpske, može da radi.

“U Ustavnom sudu postoji tzv. Malo vijeće koje može da radi bez stranih sudija i nisam siguran da će to Malo vijeće moći da radi. Ja mislim da je Republika Srpska postigla svoj efekat da je njima potpuno jasno da ovakav Ustavni sud sa ovakvim načinom regulisanja njegovog rada, da je sam sebi propisao modalitete da je neodrživ i u suprotnosti i sa demokratskim principima i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Stevandić napominjući da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine diskriminatorski po jedan entitet i jedan narod.

On je istakao da je najviše ispoštovanih odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj, te da je uprkos tome Republika Srpska najviše optuživana za nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare