Stevandić u NSRS o rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Sve što je donijeto silom lako će biti osporeno

Vijesti 22. maj 202412:11 0 komentara
Nenad Stevandić (N1)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić predstavio je dokument u okvir tačke dnevno reda "Stav NSRS o predloženoj rezoluciji o Srebrenici". U uvodnom obraćanju kazao je kako "ova tema može izazvati poremećaje bezbjednosti, suživota i ustavno-pravnog statusa Bosne i Hercegovine koji bi osjetli najviše njeni građani bez obzira na vjeru, naciju i mjesto prebivališta".

Stevandić najavio pravnu borbu protiv rezolucije

Ističe da su NSRS i Vlada RS “uradile sve o ovom pitanju šta su mogle”.

Pozvao se ponovo na Izvještaj o stradanju naroda koji su kako kaže, “uradili najveći stručnjaci za genocid”, a u koji se, podsjećamo, ne oslanja na zvanične sudske presude koje su presudile genocid kao krivično djelo.

“Ono što predstoji – sutrašnje glasanje, ima veliku manu, a to je da ako analiziramo Ustav BiH i uporedimo ga npr. s ustavima Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ne radi s o istim stvarima. Ustavi Srbije, Hrvatske i Crne Gore su autonomni aktiv, a Ustav BiH je međunarodni ugovor. Zato Lagumždija nije prekršio samo Ustav BiH šaljući rezolucije bez prethodne saglasnosti članova Predsjedništva, odluke Vijeća minsitara i PSBiH nego je prekršio i Aneks IV, a prekršila su ga i sponzori i kosponzori rezolucije među kojima su i njegovi potpisnici – SAD, Hrvatska, UK i Runada. Ovaj materijal koji ste dobili je koncipiran kao preoces protiv k šenja Ppšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, opšteg međuanrodnog prava. Ne možemo da pretpostavimo da su sve članice Generlane skupštine UN u temi u kojima smo mi i kolege iz FBiH i ne možemo im objasniti Gradišku, Donju Gradinu jer za to ne postoji vrijeme, ali možemo objasniti da se krše akti međunarodnog prava glasanjem o rezoluciji, što nju može odgoditi, problematizovati nakon usvajanja, ali što nas štiti od povratnog dejstva te reozlucije. Poslije se može tražiti mišljenje Međunarodnog suda pravde i otvoriti drugi procesi”, rekao je Stevandić.

Naglasio se da se u vezi kreiranja ovog dokumenta konsultovao s kolegama u Vladi RS, Srbij i kolegama iz SAD koje “pripadaju srpskom korpusu”.

“Očuvanje mira i bezbjednosti je obaveza svakog čije radnje ili propusti mogu pozitivno ili negativno utjecati na civilizacijske vrijednosti kojima je srpski narod zavjetovan i istorijski odan. Govori se o pravnim i moralnim obavezama. Republika Srpske je u kapacitetu ugovoncie opšteg okvirnog sporazuma, potpuno nadležna za mir u BiH, za sve anekse i postala je dio sistema iz čega proizlazi njena obaveza da učini sve da sačuva mir, a ne učini ništa čime bi ga ugrozila. Ovo znači da RS ne smije ništa propusti što bi za posljedicu imala ugrožavanje mira. Postupajući u ovako definisanim okvirima, ne vrijeđajući nijedan narod, uvažavajući s pijetetom sve žrtve, uviđajući pogubnu i pranvu nedopuštenost radnji koje se uz kršenje svojih obaveza preuzele mnoge potpisnice Opšteg okvirnog sporazuma, uz zemlje koje su se tome pridružile (pobrojao je sve zemlje UN koje su najavile podršku rezoluciji, op.a.), NSRS koja je najviša instanca RS i predstavlja volju naroda i entiteta RS, treba i dužna je pokrene pravne mehanizme u cilju zaštite Opšteg okvirnog sporazuma”, rekao je Stevandić.

“Zemlje potpisnice Dejtona krše međunarodnog prava”

“Prozvao” je zemlje potpisnice i svjedoke Opšteg okvirnog prava navodeći kako krše opšte međunarodno pravo slanjem rezolucije o Srebrenici.

“Naša je obaveza da pravnim putem ustanemo u zaštitu Opšteg okvirnog sporazuma tako što ćemo predložiti način i osporiti radnje i upućivanje na odlučivanje Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici kao radnje koje predstavljaju materijalno kršenje međunarodnog prava i opšteg sporazuma za mir u BiH”, rekao je.

Navodi da je protest način da se RS izuzme iz efekata koji bi eventualno nastali usvajanjem rezolucije, smatrajući da se ona donosi na bespravan način. Također, ističe kako je ovo početak pravnog spora koji nastoji da onemogući buduće slične radnje kojiam se degradira bilo koji aspket Opšteg okvirnog sporazuma i ustavno-pravni integritet RS.

“Ovo je izraz ozbiljnog posla i namjere da zaštitimo sebe i svoje. Pravni mehanizam bi bio da se povuče rezolucija iz procedure, koji se nadamo da bi mogao biti ispoštovan ukoliko, ono što sam predvidio, ovaj tekst bude usvojen (u NSRS, op.a.) u kontaktu sam s mnogim misijama u svijetu i njihovim predstavnicima u Savjetu bezbjednosti, kada bude izglasan poslati svima”, rekao je Stevandić.

“Sve što je donijeto silom lako će biti osporeno”

Također u tekstu, navodi Stevandić, pišu pravne posljedice za zemlje ako podrže rezoluciju te da se nalaze i upute za djelovanje člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS.

“Sve što je donijeto silom lako će biti osporeno ukoliko ga sada ne osporimo zajedničkim djelovanjem sa Srbijom, a Boga mi i drugim velikim zemljama. Znate da je Indonezija najveća muslimanska zemlja koja neće glasati za rezoluciju. Mi svoj doprinos dajemo na najpismeniji način koristeći terminologiju koja je razumljiva i prihvatljiva. Da sam lično kreirao ovaj dokument stavio bih svoje ili vaše emotivnije primjedbe, ali je koncipiran tako da može da proizvede efekte u zaštiti međunarodnog prava”, rekao je Stevandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Mehmedović: SPC osvešćuje Dodika i Vučića u borbi protiv rezolucije

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!