Stručnjak za energetiku objasnio koliko je zapravo struja poskupila i najavio: Tek nas čeka enormno povećanje

Vijesti 30. aug 202412:12 > 14:25 0 komentara

Iako je FERK odobrio Elektroprivredi Bosne i Hercegovine povećanje struje od 10 posto, na novim računima je, tvrde stručnjaci, cijena veća od tog postotka. Almir Bečarević, stručnjak za energetiku za N1 je objasnio koliko je zapravo struja poskupila te poručuje da nas nova poskupljenja tek očekuju.

Mnogi su ostali u šoku kada su uvidjeli da struja nije poskupila 10 posto kako je najavio FERK, već mnogo više. To je i matematskim obračunom pojasnio i Bečarević.

“Uzet ćemo jednotarifno brojilo gdje je cijela bila 13,46 pfeninga sada je 15. Kako je neko uspio sa 13,46 na 15 da je to 10,04 ja mu čestitam. To je 11,5 posto, ali to nije 11,5 posto jer zaboravljamo drugi segment povećanja odnosno da država zaradi jer na veću osnovicu je PDV. Vama faktički dođe povećanje od 13-14 posto. Na veće račune i 15 posto”, objasnio je on.

Građani se, najavljuje on, tek trebaju pripremiti za enormna poskupljenja.

“Ova priča će završiti na nivou povećanja cijene električne energije za domaćinstva negdje 30-40 posto do 1. januara 2026. godine jer idu takse na CO2”, ukazuje Bečarević.

Dodao je na kraju da građani ne trebaju da očekuju bilo kakav pad cijena energenata.

Na povećanje cijene struje veće od 10 posto ukazao je i prof. Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici Samir Lemeš, a na osnovu računa za struju koji mu je stigao. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!