Sutra sastanak koalicionih partnera: Sve više izvjesna intervencija Schmidta, usložavanje političke situacije u BiH

Vijesti 26. feb 202422:02 0 komentara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas Prijedlog sporazuma između BiH i Italije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, što je važno za državljane BiH koji žive u Italiji. No, kada je riječ o građanima koji žive u BiH, a koji se žele vidjeti u EU za njih danas nije bilo vijesti sa sjednice. Nisu razmatrani važni reformski zakoni koji su uvjet za nastavak pregovora BiH za članstvo u EU. U Mostaru sutra sastanak državne koalicije.

Predstavnici Vijeća ministara BiH iz entiteta Republika Srpska glasali su protiv prijedloga odluke o izmjeni odluke o uspostavljanju komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH:

“U prvom krugu glasanja smo bili protiv,želimo da obavimo dodatne konsultacije o tom pitanju i vidjet ćemo na nekoj od narednih sjednica na koji način ćemo se izjasniti.”

Na sjednici se nije govorilo o reformskim zakonima koji su dva neispunjena prioriteta EU, očekuje se sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou, sutra u Mostaru.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH:

“Kada je riječ o Zakonu o sudovima može istrpiti modifikacije, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva. Napravili smo kompromise kako bismo dobili tu dvostepenost jer se to od nas traži.”

Prema najavama Košarca iz RS-a nema kompromisa kada je riječ o zakonu o sudovima, što podrazumijeva daljnje ultimatume, a dogovora nema čak ni kada je riječ o sjedištu Višeg suda. Konaković očekuje da će koalicioni partneri dogovoriti za sjedište bude u Istočnom Sarajevu.

“Kome je problem da to bude u Banjoj Luci, ima li neko argument da to bude u Banjoj Luci?”

“Prema izjava predstavnika izvršne vlasti sutra bi se u Mostaru mogli desiti dogovori kada je riječ o Zakonu o sukobu interesa BiH koji već duže vrijeme leži u ladicama Ministarstva pravde BiH”. 

Iz opozicije poručuju da vladajuća koalicija mora usvojiti Zakon i prihvatiti viši stepen odgovornosti koji sa sobom nose javne funkcije.

Safet Softić, delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH:

“Što se tiče sukoba interesa mislim da je tu sve problem, jer mi smo prošle sedmice imali Komisiju za sukob interesa, to je institut koji je potpuno urušen na državnom nivou i čini mi se da i bez EU i EU puta postoji nasušna potreba da se ovaj institut ponovo vrati i da na neki način političari budu ograničeni u onom što ne smiju da rade, a to je da budu u sukobu interesa.”

Za sutra se očekuju i konkretniji dogovori o integritetu izbornog procesa, ukoliko ih ne bude gotovo je izvjesna intervencija visokog predstavnika Christina Schmidta i daljnje usložavanje političke situacije u BiH.

Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH:

“Ako mene pitate integritet je broj 1 prioritet za izmjene Izbornog zakona, ako pitate nekog drugog možda će misliti da su neki drugi prioriteti. Ali ako sutra izađemo s nekim dobrim dogovorom koji možemo prezentirati EU kao partnerima i ako možemo to sprovesti po hitnoj proceduri kroz Vijeće ministara BiH i kroz oba doma Parlamenta onda se možemo nečemu nadati 21 marta kada se bude donosila odluka u Briselu.”

Zakoni o sudovima BiH i o sukobu interesa usklađeni sa EU zakonima moraju biti usvojeni najkasnije do sredine marta, kako bi ušli u izvještaj o napretku BiH koji će Evropska komisija opet podnijeti Evropskom vijeću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!