Svakog 31. maja u Prijedoru ista slika: “Pred kućama je bio bijeli čaršaf. Nismo znali zašto, bili smo naivni…”

Vijesti 31. maj 202421:30 0 komentara

Svakog 31. maja u Prijedoru ista slika. Bijele trake i bijele ruže. Sjećanje na nevino ubijene. Njih više od tri hiljade, među kojima je 102-oje djece.

Sa bijelom trakom oko ruke da oda počat ubijenima, stigao je i prijedorčanin Sabrija. U ruci, bijela ruža. Na njoj ispisano ime. 17-stogodišnjak je to koga je Sabrija poznavao. Porodicu je uspio sačuvati. No, šest mjeseci poroveo je u logoru Omarska. Dešavanja iz te kobne 92. itekako pamti.

Sabrija Bećirbegović:

“Jednostavno naređenje bilo da se stave bijele trake, ako se šeta po gradu, moraš imati bijelu traku. Pred kuću bijeli čaršaf, mi nismo znali, bili smo naivni. To je bila oznaka muslimana, a pošto je u mene komšija Srbin bio, jedno veče naišlo je vozilo i dijelilo oružje i mene je logično preskočio. Onome do mene je dao”.

Zajedno sa Sabrijom stigao je i veliki broj građana, aktivista, roditelja ubijene djece…

“Ja sam izgubio u ovome ratu ženu i trojje djece, a ovo mi je od bratića kćerka”; “Nosim za svu djecu koja su izgubila svoje živote, bila sam i ja i zatvorena. Moj muž do zadnjeg dana u logoru Omarska, kada je izašao 44 kile, obolio, umro, tako da svi osjećamo traume. Kćerka mi je ostala psihički bolesnik nakon rata, ostala ovdje nije mogla izaći”, neke su od potresnih izjava prisutnih.

Mirnom šetnjom odali su počast ubijenoj djeci Prijedora. Položili ruže za njih stotitnu i dvoje. Pročitali imena.

Fikret Bačić, jedan je od onih koji za svoje ubijeno dijete pokušava podići spomenik. Borba je to koja bezuspješno traje već 10 godina. Prstom upire u aktuelnog gradonačelnika.

“Svi razgovori do prethodnog gradonačelnika su išli ka tome da će biti odobrena izgradnja spomenika. Međutim izborom sadašnjeg gradonačelnika gospodina Javora, taj napredak je zaustavljen. 10 maja sam se obratio za prijem, međutim, gradonačelnik nije našao vremena 10 minuta”. 

Ni danas, u koloni, na Trgu, nije bilo predstavnika lokalne vlasti. Za zločine počinjene ma području Prijedora i okoline do sada je doneseno 56 presuda. Otkriveno je više od 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!