Sve je jača kampanja za Amber Alert: Kako društvene mreže mogu spasiti život?

Tehnologija 12. jan 202320:41 1 komentar
N1

Amber Alert je model širenja i objavljivanja informacija o specifičnim slučajevima nestale djece. O uvođenju Amber alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine, ali počela je jača kampanja, pitanje je šta je s Bosnom i Hercegovinom kada je riječ o uvođenju ovog sistema uzbunjivanja u cilju zaštite djece.

Objave putem različitih medija mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomoći u istrazi.
Saša Petrović, inspektor Federalne uprave policije

“Idealno bi bilo odmah nakon nestanka i prijave da ide na SMS, MMS, na bilbordima, GPS, Interface, Facebook, Instagram, Whats Up ko god ima na određenom području s informacijama gdje je dijete viđeno kako je viđeno i nekada bi to moglo spasiti život”, naveo je inspektor Federalne uprave policije Saša Petrović.

Za Petrovića ne postoji opravdan razlog zbog kojeg nije donesena Strategija o zaštite djece u digitalnom svijetu kojom je predviđeno uspostavljanje sistema u BiH ili bar u Federaciji BiH.
Amber Alert pomaže bh. agencijama u kampanjama šta uraditi u slučaju nestanke djece, a Ministarstvo unutrašnjih poslova RS ušlo je u proceduru korištenja sistema.

RAK nema nadležnosti za uvođenje sistema ali: “Imajući u vidu da se radi o specifičnim slučajevima nestale djece koji zahtijevaju hitno djelovanje, Agencija smatra da sve institucije, uključujući i medije, naravno koordinisani od strane relevatnih organa za provođenje zakona, trebaju biti uključene kako bi doprinijeli eventualnim istragama policije”, saopšteno je.

Amber Alert se pokazao izuzetno korisnim u zemljama koje ga implementiraju, ističu iz Save The Children organizacije.

Više u priči Sanele Dujković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare