Sve je spremno za Povorku ponosa: Protest za osnovna ljudska prava!

Vijesti 24. jun 202310:46 0 komentara

Četvrta bosanskohercegovačka Povorka ponosa danas se održava u Sarajevu. Povorka ponosa je nastala kao potreba LGBTIQ+ zajednice da bude vidljivija u našem društvu, te da se kroz ovaj aktivistički čin više skrene pažnja na probleme i potrebe sa kojima se LGBTIQ+ osobe suočavaju. Ove godine je fokusirana na savezništvo i podršku, a za Novi dan su govorile Vanja Šunjić, novinarka i aktivistica i Lejla Huremović, članica OO Povorke ponosa te Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS za N1 je pojasnila u kojim intervalima će biti obustavljen saobraćaj.

“Od 16 do 21 sat će biti obustavljen saobraćaj u ulicama koje obuhvataju rutu kretanja. Dakle, od mjesta okupljanja do završetka na Trgu ispred Narodnog pozorišta. Kompletan spisak ulica u kojima će doći do izmjene režima saobraćaja građani mogu pronaći na stranici MUP-a KS. Uprava policije MUP-a KS radi prema ranije sačinjenom planu mjera sigurnosti uz angažovanje adekvatnog broja policijskih službenika”, kazala je Novalić.

U Sarajevu danas izmjena režima javnog gradskog saobraćaja zbog ‘Povorke ponosa’

Potom je dodala:

“Građanima i građankama Sarajeva i svim posjetiocima apelujemo da poštuju zakonite naredbe ovlaštenih lica, da poštuju izmjene u režimu saobraćaja. Manifestacija će proteći u mirnom okruženju”.

Lejla Huremović, članica OO Povorke ponosa kazala je da je sve spremno za održavanje današnjeg protesta.

“Planirana je Povorka ponosa više od šest mjeseci i zaista se veselimo. Povorka ponosa je potest. Povorka ponosa je protest za osnovna ljudska prava. Protest za život bez nasilja i diskriminacije. Moram da naglesim da je u srži borbe savezništvo. Niko od nas ne može bez savezništva. Želimo da naglasimo koliko je važno da budemo podrška bilo kojem u ovom društvu. Savezeništvo mora biti bez kompromisno, ne podliježe po pritiscima”, kazala je Huremović.

Istaknula je da je ove godine Povorku ponosa podržao i Sindikat trgovine, uprkos pritisku.

“Podrška za ljubav i osnovna životna prava”, kazala je Huremović.

Vanja Šunjić, novinarka kazala je koji je njen osnovni motiv za aktivizam.

“Gledam fotografiju koja je stara dvije godine. To je naša borba. Svjesni smo činjenice da čitava Evropa srlja u nacionalizam. Sve pobjede koje smo uspjeli moramo stalno da branimo i kontinuiranom borbom da se stalno širimo. Moj osnovi motiv za aktivizam je to što sam kroz život shvatala šta znači biti diskraminisan. Uvijek sam sa onima koji se osjećaju bespravljeno”.

Dodala je kako se vide određeni korak u pogledu medijskog izvještavanja, ali da i dalje postoje mediji koji spinuju i šire dezinformacije.

Lejla Huremović za Novi dan je kazala i osnovne poruke Povorke ponosa.

“Mnogo je razloga zbog čega je važna. Prisjetimo se samo nasilja koje je organizacioni odbor proživio u martu. Nasilje je prisutno ne samo u LGBTQ društvu, nego i u porodici. Mi još uvijek nismo ravnopravni u zakonskom smislu. Nismo prepoznati zakonom i još uvijek nemamo zakonsku zaštitu. Ovo nije prva godina da se neće osvijetliti Vijećnica. Ovo je prvi put da su odgovorili, odgovor je bio negativan. Ovo je diskriminacija jedne grupe nad drugim grupama u društvu. Ovo je jasna poruka koja dolazi od vijećnika i vijecnica Grada Sarajeva, ali je i gradonačelnica Benjamina Karić poslala jasnu poruku da LGBT nije dobrodošao u Sarajevo. Ovo se tiče svih politika. Bez obzira iz koje stranke dolaze kada su na funkciji oni predstavljaju sve građane i to moraju da znaju. Svi moraju da poštuju zakone”, kazala je Huremović.

Bh. povorka ponosa: Odbijen zahtjev da se Vijećnica osvijetli u duginim bojama

Smatra kako pojedini političari dozvoljavaju da se širi govor mržnje u društvu.

“Neki političari u BiH pozivaju na nasilje prema LGBT osobama. Političari se ne bore protiv nasilja, nego desetak dana prije povorke šire govor mržnje. SDA je tražio zabranu povorke, to je skandalozno. Sramotno da neko pokušava da zabrani nekome ljudska prava. Političari misle da mogu da idu iznad zakona. LGBT želi da živi svojusvakodnevnicu, bez straha da idu na posao, da govore da su vikend proveli zajedno sa partnerima. LGBT osjećaju strah od nasilja, dobivanja otkaza, mobinga… Politički moćnici šire poruke da je sasvim uredu da se diskriminišu LGBT osobe”, istaknula je Huremović.

No, kako navodi Huremović podrška raste iz godine u godinu.

“Ove godine smo radili kampanju gdje smo uključili različite sfere. Jedino Naša stranka kontinuirano daje i povorci i LGBT osobama. Pojedini zastupnici drugih stranaka daju podršku, ali ne značajno da bi sa nama šetali ili slično. SDP još uvijek nema beskompromisnu podršku. Povorka ponosa je važan politički čin koji je javan. Mi kada smo organizovali rekli smo dosta je podrške u četri zida. Ne smijemo popustiti pod pritiscima, ni mi ni političari ni društvo. Jako puno lične i kolektivne odgovornosti. Svi šutimo na porodično nasilje, na inflacije… Dobijamo prijetnje i od društva. Apelujem na društvo ajde da se ujedinimo i srušimo sve moguće vlasti i ponovo izgradimo državu. Sigurnost grada na velikom nivou. Šetamo puno otvorenije. Ne znači to što će biti otvorenije da neće biti zaštićeno. Bit će sigurna povorka”.

Vanja smatra da javna politika kalkuliše.

“Živimo u društvu gdje stranke i lideri imaju javnu moć. Ukoliko bi promijenili retoriku desile se bi se mnogo bolje stvari”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!