Švicarska najuspješnija u privlačenju i zadržavanju talenata: Na kom mjestu je BiH?

Vijesti 13. nov 202313:03 0 komentara
Unsplash

Švicarska je najuspešnija zemlja u privlačenju i zadržavanju talenata u 2023. godini, zaključak je godišnjeg istraživanja francuske poslovne škole INSEAD.

Prema Globalnom indeksu konkurentnosti talenata koji svake godine mjeri kako 134 države svijeta uspjevaju da privlače i zadržavaju talentovane osobe u zemlji, Švicarska je već deseti put zaredom zauzela prvo mjesto, navodi CNBC, prenosi Tanjug.

Navode da je Bosna i Hercegovina na 83. mjestu, Srbija na 52, Sjeverna Makedonija – 71. mjesto, Albanija 56. mjestu i Rumunija 54.

Singapur je odbranio svoje drugo mjesto iz protekle godine, oslanjajući se na visokoobrazovanu radnu snagu i inovativnu privredu, a na trećem mjestu su SAD koje su prošle godine bile na četvrtom mjestu.

U prvih 10 se nalaze i Danska, Holandija, Finska, Norveška, Australija, Švedska i Velika Britanija, dok je Rusija na 53. mjestu.

U istraživanju se navodi da je Švicarska atraktivna zahvaljujući “visokom nivou socijalne zaštite” i kvalitetu svog prirodnog okruženja, pišu Nezavisne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!