Tegeltija se neće obratiti pred Vijećem sigurnosti, nema ga ni u sali

Vijesti 11. maj 202217:17 > 17:21 7 komentara
Zoran Tegeltija
N1

Tegeltijin kabinet tražio je ranije od SAD-a i UN-a da mu omoguće obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je govorio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmitd.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i član SNSD-a Zoran Tegeltija nije prisutan u sali dok traje sjednica Vijeće sigurnosti UN-a na kojem se raspravlja o situaciji u BiH. Kako je javio izvor N1, Tegeltiji nije dozvoljeno obraćanje u glavnom tijelu UN-a.

Podsjetimo, ovaj zahtjev da se obrati na sjednici je uslijedio nakon što je u New York, osim Tegeltije koji je prvobitno trebao govoriti na sjednici, stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji će se obratiti na Vijeću sigurnosti UN-a s obzirom na to da po hijerarhiji ima prednost u obraćanju.

“Ovo je zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN-u odbila da stalnom predstavniku SAD-a u UN-u ambasadorici Lindi Thomas Greenfield uputi zvaničnu notu za obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara na sjednici Vijeća sigurnosti”, navedeno je iz Tegeltijinog kabineta za SRNU.

Iz Kabineta su istakli i to da se od ambasadora SAD-a pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju na ove, kako naglašavaju, “jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Stalne misije BiH pri UN-u”.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH negodovao je zbog Džaferovićevog obraćanja navodeći da je riječ o privatnom govoru budući da, prema njegovoj tvrdnji, nisu usaglašeni stavovi državnog predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (7)

Vidi sve komentare