Tim UKC RS pregledao ratnog zločinca Ratka Mladića: “Uzima veliki broj lijekova, postoji veliki rizik za novi moždani udar”

Vijesti 22. feb 202412:11 0 komentara
RTRS

Tim ljekara iz Republike Srpske, predvođenih direktorom Univerzitetsko kliničkog centra RS Vladom Đajićem, juče su obavili prvi medicinski pregled ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Ljekarski tim će danas izvršiti još jedan pregled. Načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Republike Srpske Siniša Miljković istakao je da su se juče fokusirali na obimnu dokumentaciju, kao i na terapiju koju prima Mladić.

“Proveli smo četiri časa razgovarajući sa njim. Imao je dva moždana udara, takođe ima i srčane i psihosomatske probleme i uzima veliki broj lijekova”, naveo je Miljković za RTRS.

Naglasio je da su pričali i o fizičkoj, socijalnoj i radnoj terapiji.

“Obratićemo pažnju i na sekundarnu prevenciju, jer postoji veliki rizik za novi moždani udar. Pripremićemo obiman izvještaj i to ćemo dostaviti Medicinskoj službi u Hagu. Dostavićemo i naše preporuke”, dodao je Miljković.

Podsjetimo, Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim za ratne zločine, između ostalog genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine. Također, proglašen je kriv i za UZP vršen na području Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!