Tri aviokompanije ispunile uvjete, iz Sarajeva uskoro nove linije

Vijesti 27. nov 202312:02 0 komentara
N1 BiH

Tri od pet avio prijevoznika koji su se javili na javni poziv za otvaranje novih linija sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo uz subvenciju ispunila su navedene uvjete, objavila je Komisija za stručnu ocjenu prijava.

Niskobudžetne kompanije Ryanair, Wizz Air i SunExpress ispunile su uslove za financijsku podršku, a dodatne pojedinosti o rutama i datumima pokretanja bit će objavljene unarednom periodu.

LOT Polish Airlines i TUI Airways, koji su se također prijavili, nisu zadovoljili kriterije. S druge strane, Norwegian Air Shuttle svoju je ponudu dostavio nakon zadanog roka zbog čega nije uzeta u razmatranje.

Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo su prije tri dana saopštili da je javni poziv kojeg je raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo zatvoren, te da je cilj razvoj turizma, uspostavljanja novih destinacija i povećanja broja putnika.

Javni poziv bio je usmjeren na avioprijevoznike za pokretanje operacija ili uspostavu baze u Sarajevu, nudeći sredstva prijevoznicima koji u zadnjih dvanaest mjeseci uvode letove iz nepokrivenih destinacija, započinju usluge prema strateški važnim destinacijama, stacioniraju svoje avione u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili započinju letove duže od šest sati.

Vrijednost subvencija nije javno objavljena. Rute za koje se smatra da su od strateške važnosti iz Sarajeva su Berlin, Memmingen, Malmo, Gothenburg, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Brisel, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Girona, Madrid, Ženeva, Bari, Stockholm, Oslo, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalya, Podgorica, Abu Dhabi, Varšava, bilo koja tačka u Hong Kongu, Singapuru, Kini, Indoneziji, Jordanu, Japanu, Libanonu, Indiji, Izraelu i Maleziji, također kao i bilo koja druga destinacija u Sjevernoj Americi, prenosi Ex-Yu Aviation portal.

Ryanair i SunExpress, koji su aplicirali za subvencije, ne lete za sarajevski aerodrom, dok je Wizz Air nedavno pokrenuo subvencionirane linije iz londonskog Lutona. Njegova podružnica u Emiratima održava sezonske operacije od Abu Dhabija do glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Neki avioprijevoznici već su najavili nove linije za Sarajevo za sljedeću godinu, uključujući Pegasus Airlines iz Antalye i Air Arabia iz Sharjaha, s tim da je drugi obnovljen nakon gotovo dvije godine. Na temelju neizravnih prometnih tokova, Ankara je najprometnija neobslužena ruta Sarajevskog Aerodroma u Europi (uključujući Tursku). Slijede Amsterdam, Pariz, Bruxelles, Adana, Prag, Milano, Trabzon i Barcelona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!