Trudnica sudskom odukom vraćena na posao, a poslodavac prestao da je plaća

Vijesti 15. maj 202219:36 > 19:52 0 komentara
N1

Kako bez primanja možete ostati i u državnoj službi - primjer je trudnica iz Smederevske Palanke. Ivana Acić sudskom odlukom vraćena je na posao u Domu zdravlja, ali je poslodavac prestao da joj isplaćuje platu. Kada je nedavno otišla na trudničko bolovanje, ustanovila je da joj nisu plaćeni ni doprinosi.

Zubna tehničarka iz Smederevske Palanke Ivana Acić je zaposlena, samohrana majka sedmogodišnjeg dječaka, trudnica bez ikakvih primanja, socijalni slučaj u 34. godini. Nakon povratka na posao poslije prve trudnoće 2015. godine dobila je otkaz kao tehnološki višak. Sudila se šest godina sa poslodavcem. Apelacioni sud u Beogradu ju je vratio na posao 2021. godine. Radila je u Domu zdravlja bez plate do marta ove godine, a onda otišla na trudničko.

„Radila sam 11 mjeseci u Domu zdravlja, na svom starom radnom mjestu. Sve poslove sam obavljala u predjelu ortodoncije aparata. Nisam primala platu, ni dinar. Umjesto plate sam dobilala listić na kome piše ‘nije isplaćeno’. Puno dopisa smo slali opštini. Ne primam trudničko bolovanje. Saznala sam da mi uopšte nisu uplaćivali doprinose, u periodu u kome sam radila. Samim tim nemam prava ni da primim bilo kakvo bolovanje“, kaže Acić.

Direktor Doma zdravlja krivi bivšu republičku vlast koja je, kaže, primala radnike u stalni radni odnos iako ih je republički fond tretirao kao neugovorene.

“Dom zdravlja Smederevska Palanka je blokiran od strane odjeljenja za prinudnu naplatu Narodne banke Republike Srbije, po osnovu izvršnih sudskih presuda, bez prekida od 2015. godine. Dom zdravlja je upravo blokiran zbog neisplaćivanja zarada na stomatologiji, među kojima je i Ivana Acić. Ona nije primala platu, nažalost, ni prije otkaza ugovora o radu, kada je proglašena za tehnološki višak, a sve iz razloga jer je RFZO još 2012. prestao da isplaćuje zarade za određeni broj zaposlenih na stomatologiji, njih 15. Slučaj Ivane Acić nije izolovan, ali jest posebno osjetljiv i o njemu treba da se porazgovara”, kaže Milan Matejić, direktor Doma zdravlja Smederevska Palanka.

Jer samohrana majka i trudnica Ivana Acić trenutno živi od alimentacije za sina. Sada, na trudničkom odsustvu ne prima ni dinar od države.

“Moja očekivanja su, kada se vratim na posao za godinu i četiri mjeseca, da oni nemaju nikakve prognoze za nas da će nešto dobro da se desi”, kaže Acić.

Ona u fascikli čuva 11 obračuna zarada koje nisu isplaćene i sudsku presudu na osnovu koje će, nada se, jednog dana naplatiti sve zarade. Dotad, bez primanja će za tri mjeseca, pored sina, brinuti i o novorođenoj bebi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!