Turković reagovala na gostovanje Heleza u Pressingu: “Niko ti ne brani da pregovaraš sa SNSD-om”

Vijesti 23. nov 202316:34 0 komentara
F.Z./N1

Bivša ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, komentarisala je navode koje je sinoć u emisiji Pressing, iznio aktuelni ministar odbrane Zukan Helez, a tiču se bh. NATO puta.

Turković je reagovala na izjave kako su ona i bivši ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, odlukama koje su donosili, usporili atlantsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

“Mi smo našim odlukama omogućili nastavak puta BiH ka NATO savezu. Suštinski zadatak je bio da se formira Komsija i pristupi realizaciji potpisanog Sporazuma u Predsjedništvu o programu reformi koji je omogućio uspostavu vlasti. Izvršili smo konzultacije sa međunarodnim akterima i oni su bili saglasni da je bitno da se fokusira na sadržaj, a ne na formu kroz riječ koja u praksi ništa ne mijenja. Na taj način je omogućeno formiranje Komisije i izrada Programa reformi za 2021 i 2022. Dakle, proces je odblokiran, a cilj je ostao isti. Nažalost, na Programu reformi za 2023. se tek počelo raditi, gotovo nakon godinu dana vlasti. Tek je prošlog mjeseca održana prva sjednica Komisije”, rekla je Turković.

Niko sadašnjem ministru, ističe ona, “ne brani da pregovara sa SNSD-om i vrati riječ integracije u Poslovnik o radu Komisije ako misli da je to u ovom času bitno, sadašnji nedostatak rezultata pokušavaju prebaciti na prošlo Vijeće ministara, veoma neozbiljno i neprofesionalno”.

“Imaju priliku da pokažu na djelu za šta su sposobni. Izjavio je da je on dogovorio proširenje EUFOR-a, a odluka je donesena u februaru, da napomenem da je sastanak ambasadora NAC-a dogovoren u našem mandatu kao i događaj Symphosium 360, koji se planira sljedeće godine. Radi nastavka NATO puta vodila sam sa saradnicima teške pregovore sa partnerima i uspjeli smo odblokirati nastavak saradnje koji sada ne vidimo da se dešava u praksi. Trojka se hvali kompromisom i dijalogom, ali u isto vrijeme ne smiju da otvore sa Dodikom ni ovo pitanje, kao ni mnoga druga. Trojka pokušava da kompenzira svoj nerad i neznanje kroz neutemeljeno napadanje prethodnika, savjetujem im da pojačaju svoj rad i da nadograđuju ono što su prethodnici postigli, pod uslovom da to umiju. I za očekivati je od ozbiljnih ljudi da prouče predmet prije nego što o njemu pričaju. I naravno svi bi mi voljeli da konačno vidimo i učinak”, poručila je Bisera Turković.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez je u sinoćnjem Pressingu poručio da su u prethodnom sazivu vlasti dvoje ministara, Selmo Cikotić i Bisera Turković, svojim odlukama usporili put BiH ka NATO savezu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!