U Banjaluci završena kampanja: Koje su posljednje poruke kandidata?

Vijesti 04. okt 202422:07 0 komentara
FENA

Posljednji je dan izborne kampanje iza nas. Sutra u sedam časova počinje izborna tišina koja traje do zatvaranja birališta. Period je to u kojem birači sumiraju poruke kandidata i donose odluku o tome kako će se izjasniti na izborni dan.

Prethodni mjesec u Banjaluci je bio prilično intenzivan, a kampanja je u gradu na Vrbasu bila i izrazito prljava. Ulozi su veliki pa se nisu birali alati u borbi za medijski prostor. Četvoro je kandidata za gradonačelnika, Draško Stanivuković, ispred PDP koji brani fotelju osvojenu 2020. Ispred SNSD-a kandidat je Nikola Šobot. Jelenu Trivić, ispred Narodnog fronta podržali su u SDS i Listi za pravdu i red Nebojše Vukanovića. Davor Dragičević, nezavisni je kandidat.

Stanivuković: U nedjelju ustati prije pjetlova

Velikim skupom u PDP-u su označili kraj izborne kampanje. Njihov kandidat Draško Stanivuković uvjeren je da će u naredne četiri godine nastaviti rukovođenje gradom, pa je na zavšnom mitingu, samouvjereno pokazivao fotografije iz djetinjstva, svoj prvi bilbord, prvi video spot, slavlje iz izborne noći 2020, a tokom govora koji je trajao gotovo sat vremena, uz ostalo, predstavljao je učinjeno, ali i “djela sutra”.

“Svi oni koji žele djela sutra, svi u nedjelju ustati prije pjetla, umjesto kukuriku, kažemo pobjeda, probudimo prvo sve naše ukućane, hladom vodom se umijemo i idemo po komšiluku, komšija ustaj, idemo glasati da djela i Draleta”, rekao je on ističući da se zalaže za gradnju mosta u Docu, kolektora na Vrbasu, neradnu nedjelju, 100 km kanalizacione mreže, asvaltiranje neasvaltiranih puteva i gradnju škola.

Šobotu podrška iz regiona

Fotelju gradonačelnika SNSD je izgubio upravo od Draška Stanivukovića prije četiri godine. Osvajanje vlasti u gradu na Vrbasu za ovu stranku ima i simboličku i političku važnost. Riječ je o najvećem gradu u Republici Srpskoj, sjedištu entitetkih institucija. Kandidat SNSD-a, kao nestranačka ličnost je Nikola Šobot, kardiohirurg čiju kandidaturu su posljednjeg dana kampanje podržali i regionalni političari.

Završnom skupu SNSD-a prisustvovali su potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije i lider Demokratkse partije Srba Ivan Stoilković, Andrija Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije, predsjednik SNS i premijer Srbije Miloš Vučević i Péter Szijjártó, mađarski šef diplomatije i izaslanik predsjednika stranke Fidesz Vikotra Orbana. Gost iz Mađarske, zanimljivo, sve vrijeme na skupu govorio je na srpskom.

“Večeras šaljemo jasnu poruku, jedna riječ, a ona je pobjeda! U Banjaluku vraćamo stručnost. Gradićemo besplatne stanove za mlade, gradićemo škole, vrtiće, rješavamo infrastrukturne probleme grada. Grad ćemo razvijati kako to naši građani žele. Pored pobjede šaljemo poruku srpskog jedinstva”, rekao je kandidat SNSD-a Nikola Šobot.

Trivićeva najavila prvi potez

Jelena Trivić prethodnih mjesec dana borbu je vodila na dva fronta, i protiv kandidata SNSD-a i protiv kandidata PDP-a, njenog nekadašnjeg političkog saborca. Ovi izbori su i za njenu političku karijeru od izrazite važnosti, posebno nakon prethodno održanih Opštih izbora na kojima joj nije pošlo za rukom da pobjedi Milorada Dodika u trci za fotelju predsjednika Republike Srpske. Nakon tvrdnji o krađi izbora napustila je PDP i formirala svoju političku opciju.

„Mi smo ovdje okupljeni oko toga da i ovaj režim koji predvodi Milorad Dodik, a i mali gradski režim koji provodi Draško Stanivuković pošaljemo u političku prošlost što se tiče grada Banjaluke da pobijedimo za nivo gradonačelnika i da imamo dovoljno ruku u Gradskoj skupštini da provodimo sve ono što smo prezentovali građanima u prethodnih mjesec dana u toku izborne kampanje“, poručila je ističući da su u skupštinsku većinu dobrodošli svi odbornici koji odluče da podrže prvu tačku programa – rat protiv tajkuna i rad za narodne interese, ali na načinn da je prihvate na djelu, a ne samo deklarativno. Istakla je i prvi potez – otpuštanje 200 radnika koje je u Gradsku upravu navodno zaposlio aktuelni gradnačelnik kako bi vodili njegovu kampanju.

Dragičević: Postajem relevantan politički faktor

Jedini nezavisni kandidat u ovom izbornom ciklusu u Banjaluci je Davor Dragičević, otac ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića. On tvrdi kako je kampanju vodio sa ciljem da građanima i glasačima pokuša prenijeti svoje političke stavove, ubjeđenja i mogućnosti riješavanja ključnih problema. U izjavi za N1 požalio se kako su uslovi nefer i kako je saglasan sa onima koji tvrde da je po srijedi jedna od najprljavijih izbornih kampanja.

„Očekivanja su optimistična u svakom pogledu, ono što trenutno smatram vrlo bitnim, ne želeći ulaziti u bilo kakve kalkulacije oko izbornih rezultata jeste da ja postajem relevantan politički faktor u Banjaluci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i da građani tj. birači žele da ih prestavlja Davor Dragičević i bude glas razuma“, rekao je.

Najavio je i svoj prvi potez u slučaju pobjede.

„Moji prvi potezi će biti da okupim sve bez obzira na vjersku, nacionalnu, a posebno političku pripadnost ljude koji vole ovaj grad i žele da rade u interesu svih nas. Takođe vrijeme je da se čuje glas struke. Jedino svi zajedno bez bilo kakvih blokada, podjela, opstrukcija možemo ovaj grad učiniti gradom mira, sigurnosti, bezbjednim i nadasve prosperitetnim“, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!