U Bijeljini otkrivena i osvještana bista Draži Mihailoviću

Vijesti 08. aug 202121:29 > 21:37 6 komentara
U Bijeljini otkrivena i osvještana bista Draži Mihailoviću (Srna)

U Bijeljini je danas otkrivena i osvještana spomen-bista Dragoljubu Draži Mihailoviću na trgu koji nosi njegovo ime. Spomen-bistu je svečano otkrio njegov unuk Vojislav Mihailović.

Uz ime i godinu rođenja i smrti Dragoljuba Draže Mihailović (1893-1946), na spomen-obilježju je ispisano “ministar vojni, vođa pokreta otpora, bez groba”.

Bećković o vođi “prvog pokreta otpora u Evropi”

Srbijanski akademik Matija Bećković, član Krunskog savjeta i izaslanik prijestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića, rekao je da je “general Mihailović vođa prvog pokreta otpora u Evropi, legendarni heroj i tragični junak, najodlikovaniji i najobrazovaniji srpski oficir koji je služio tri kralja, sa dvojicom je vodio pobjedničke Balkanske ratove i prešao biblijsku Albansku golgotu, ali i prvi vođa pokreta otpora u historiji koji je bio ucijenjen i za kojim je bila raspisana potjernica”, što je Bećković nazvao “parodijom historije”.

Matija Bećković (Srna)

“Biste generalu Mihailoviću otkrivene su širom slobodnog svijeta, a odnedavno i u njegovoj zemlji. Prije 70 godina u Čikagu, a danas i u Bijeljini. Slava i pokoj Draži i braći poginuloj na dvije strane, u istom času, za istu zemlju!”, poručio je Matija Bećković.

Bećković je dodao da je odluka nekadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla da se na kraju rata odrekne Draže Mihailovića u korist maršala Josipa Broza Tita bila za sudbinu srpskog naroda “jedna od najkobnijih u njegovoj ukupnoj historiji”.

On kaže da se čini da je unekoliko tako i danas, podsjećajući da je britanska vlada nedavno predlagala Rezoluciju o “genocidnom srpskom narodu”, onom koji je “nekoliko puta bio predviđen za uništenje, onom jedinom u Evropi za koga su nacisti propisali kvotu sto za jednog”.

“Bezgrobni komandant bezgrobne vojske dao je za svoj narod sve što živ čovjek može dati, izdani saveznik, strijeljan. Dvije godine kasnije američki predsjednik Harry Truman ga je odlikovao Legijom za zasluge, ne samo zbog spašavanja 540 američkih pilota, nego i zbog doprinsa savezničkog pobjedi. Ova odluka je objavljena 23 godine kasnije, orden uručen nakon 38 godina njegovoj kćerki Gordani u Beogradu”, naveo je Bećković.

Ko je bio Draža Mihailović

Naveo je da su Dražu “Mihailovića odlikovala tri američka predsjednika, ali nije još nijedan srpski”, te dodao da je Skupština Srbije zakonom izjednačila “dva antifašistička pokreta otpora”, a sud je raniju, komunističku presudu Mihailoviću proglasio ništavnom.

Draža Mihailović je 1946. osuđen na beogradskom procesu i pogubljen zbog ratnih zločina.

Tokom raspada SFRJ i ratova 1990-ih, Mihailovićeva ideologija antikomunizma, velikosrpstva i etničkog čišćenja postala je veoma rasprostranjena. Draži Mihailović se dižu spomenici, a dospio je i na ikone pravoslavne crkve. Godine 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

U Bijeljini otkrivena i osvještana bista Draži Mihailoviću (Srna)
U Bijeljini otkrivena i osvještana bista Draži Mihailoviću (Srna)
U Bijeljini otkrivena i osvještana bista Draži Mihailoviću (Srna)
U Bijeljini otkrivena i osvještana bista Draži Mihailoviću (Srna)
U Bijeljini otkrivena i osvještana bista Draži Mihailoviću (Srna)
Matija Bećković (Srna)

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare