U Foči crnom bojom išaran mural ratnog zločinca Draže Mihailovića

Vijesti 17. okt 202214:39 3 komentara
Goraždeonline

Mural osuđenog ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića u Foči išaran je crnom bojom. U Foči se suzdržavaju od bilo kakvog komentara na ovu temu, uz opasku da je to najvjerojatnije učinio neki pojedinac, a ne “sistem”.

Od trenutka kada je mural ratnog zločinca oslikan 2019. godine na zgradi koja se nalazi nadomak zloglasne hale Partizan u kojoj su silovane i ubijanje nedužne žrtve, uglavnom žene i djevojčice bošnjačke nacionalnosti, traženo je da bude uklonjen, međutim to se nikada nije dogodilo, prenosi goraždeonline.

Na tome je svojevremeno insistiralo Udruženje žrtava rata Foča 92-95 zahtijevajući od lokalnih vlasti da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala četničkog generala Draže Mihailovića na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, te da se učini sve da se taj mural odmah ukloni.

Iako je upozoravano da mural predstavlja provokaciju za sve žrtve ratnih zbivanja od 1992-1995. godine, te povratnike u Foču, ali i šalje jezivu poruku koja asocira na najmračnija vremena u ovom gradu, to nije urodilo plodom.

Mural Mihailoviću nije uklonjen, a na fočanskim zgradama nalaze se i murali srpskih vojvoda iz Prvog svjetskog i ranijih ratova poput Dragutina Matića, Stepana Stepe Stepanovića i Petra Bojovića, te drugih. Murale u Foči, na nekoliko zgrada u centru grada, na pedesetak metara od policijske stanice, prema saznanjima portala Goraždeonline, oslikala je grupa mladih iz ovog grada, uz saglasnost stanara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare