U I. Sarajevu održana generalna proba uoči obilježavanja neustavnog “Dana RS”

Vijesti 08. jan 202313:19 4 komentara
N1

U Istočnom Sarajevu su održane posljednje pripreme, tačnije, generalna proba za centralnu manifestaciju obilježavanja 9. januara "Dana Republike Srpske" kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Ove godine je tzv. “svečani defile” i centralno obilježavanje ovog neustavnog datuma iz Banjaluke preseljeno u Istočno Sarajevo, tačnije, na ulice Lukavice po odluci Milorada Dodika, predsjednika RS.

Novinar N1 televizije s terena nam javlja da su u potpunosti bile blokirane saobraćajnice, a na njima je bio veliki broj policajaca i pripadnika specijalnih jedinica MUP-a RS koji su naoružani dugim cijevima.

Također, mediji iz RS pišu da će u defileu u Istočnom Sarajevu učestvovati 2.500 pripadnika MUP-a RS, 37 ešalona (dio vojne jedinice).

Osim toga bit će razvijena i zastava RS dugačka 500 metara.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Iz MUP-a RS je saopćeno i to da će biti zabrana na snazi danas od 12:00 do 17:00 sati i sutra od 7:00 do 20:00 sati na svim putevima i ulicama na područjima općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Naglašeno je da u ovu zabranu ne spada dio magistralnog puta dionica Dobrinja jedan – Krupačke stijene i dionica regionalnog puta Vraca – Dobrinja četiri u šta spadaju ulice Vojvode Radomira Putnika i Ive Andrića.

Podsjetimo, 9. januar kojeg vlasti iz manjeg bh. entiteta proslavljaju kao “Dan RS” Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim jer na taj datum u većem dijelu BiH gledaju kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Glavna ceremonija obilježavanja ovog datuma se seli u Istočno Sarajevo i prvi put neće biti u Banjaluci. Na tu odluku su reagovali mnogi pa su tako boračka udruženja Federacije BiH najavila proteste u Sarajevu zbog obilježavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Otkazan protest boračkih udruženja u Sarajevu zbog 9. januara

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obilježava nadomak Sarajeva grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj historiji.

Zatražena hitna reakcija nadležnih zbog obilježavanja 9. januara

Osim tih, uslijedile su i brojne reakcije političara iz Federacije BiH koji su najoštrije osudili obilježavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

Međutim, iz RS danas ponovo iste poruke koje se godinama ponavljaju, a to je da je 9. januar dan koji je izabran voljom naroda te da nijedan sud to ne može osporiti.

U BL počelo obilježavanje 9. januara: “Volja naroda važnija od bilo kakvog suda”

Također je poručeno i da će oni slaviti 9. januar sve dok budu živjeli u RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare