U kojim to studentskim centrima u BiH “cvjetaju ruže”?

N1

Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo organizovalo je mirne proteste ispred studentskih domova na Bjelavama i Nedžarićima. Na ovaj način ukazali su na katastrofalne uvjete u domovima i traže reakciju Vlade Kantona Sarajevo. Bio je ovo povod da govorimo o uslovima u studentskim domovima i u drugim bh. gradovima.

Aldin Mešan, predsjednik asocijacije Studenata Studenskog centra Sarajevo, Selmir Durak, predsjednik udruženja Studenata Sudenjak u Tuzli, Amer Karić, predsjednik asocijacije Studenata Zenica i Kenan Begović, predsjednik Unije Studenata Univerziteta, Džemal Bijedić u Mostaru – nastojali su u razgovoru za Novi dan približiti uvjete u studentskim domovima u svojim gradovima. Njihovi dojmovi su različiti – čini se kako su problemi u Sarajevu mnogo izraženiji i složeniji u odnosu na ostale gradove.

“Kada dolazite iz manje sredine u Sarajevo, dolazite obično u nepoznanicu, ulazite u studentski dom koji ima taj neki svoj način funkcionisanja, sredina je malo specifična, jer vi dolazite u neki novi svijet. I sada kada vi ulazite u tu neku prostoriju, odnosno u mjesto, u naredni boravak, u prostoru u kojem ste vi narednih 3, 4, 5 godina, vrlo je bitno da je to neki prostor koji vama u potpunosti daje slobodu, tu neku privatnost i samo funkcionisanje. Odnosno da ima sve uslove koje treba jedan student… To su očekivanja”, kazao je Mešan i dodao da je realnost sasvim suprotna:

“Pa dobijete jednu drugačiju sliku, nažalost. Evo, ja kada sam bio brucoš, došao sam u taj sedmi paviljon, koji je tad bio u znatno lošijem stanju u odnosu na sada. Prije dvije godine je bilo utopljavanje tog paviljona, pa je sad situacija nešto bolja. Došao sam u taj paviljon koji je imao staru stolariju, nije još uvijek bio utopljen. Stanje sa kupatilima u tom paviljonu je katastrofalno. Voda konstantno curi sa plafona. Morate razumjeti da vi tu imate neke električne instalacije. Nije vam ni svejedno ući u taj toalet. Zatim, inventar, namještaj, u prostoriji, odnosno u sobi je star iz nekih 70-80-ih godina. Loši madraci, svašta nešto”,  kazao je.

(VIDEO) Zavirili smo u studentske sobe u domu u Nedžarićima: “Uslovi nisu dostojni čovjeka…”

Stanje u Mostaru je sasvim suprotno od onog u Sarajevu, tvrdi naš sagovornik.

“Dakle, evo konkretno što se tiče stanja u Mostaru, zaista možemo reći da nije loše. Evo, prije par mjeseci je otvoren i novi studentski dom na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Međutim, ovaj stari studentski dom u kojem su studenti boravili, zaista možemo reći da ima poprilično dobre uslove. U novi je ušla prije par mjeseci prva generacija studenata. Uređen je na principu nekih apartmana, odnosno stanova, dakle svaki stan sastoji se od oko 120 do 150 kvadratnih metara, posjeduje četiri sobe, zajednički dnevni boravak, dva WC-a sa kupatilom, kuhinju… U sklopu studentskog doma, dakle, postoji i studentska ambulanta, psihološko savjetovalište i studentska”, kazao je Kenan Begović.

I u Zenici su uložena dodatna sredstva da se studenti osjećaju komfornije.

“U Zenici ne mogu reći da je stanje idealno, ali mogu reći da je na zavidnom nivou, zato što se za nekoliko godina u naš studentski centar ulaže mnogo sredstava. Primjerice, prošle godine sve prostorije su renovirane”, ispričao je Karić.

Selmir koji stanuje u Studentskom centru Tuzla, kao jedini problem izdvojio je utopljavanje.

“S obzirom da se radi o starim instalacijama, neke sobe nisu imale adekvatno grijanje. Međutim, i to je brzo riješeno. Aktivna spona između rukovodstva studentskog centra i menadžmenta, i ako se uveliko razgovara o problemima – ne treba određeni period da bi se to riješilo. Potrebna je komunikacija”, stava je tuzlanski student.

Mnogo detaljnjij o studentskim obrazloženjima i osvrtima, ali i stavovima o nastavi koju pohađaju, pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!