U Novom danu Nermin Džindić, ministar energije rudarstva i industrije FBiH

Vijesti 12. maj 202217:11 0 komentara
N1

Brojne teme i gosti u Novom danu N1 za petak 13. maj.

Dok se nazire rasplet situacije u goraždanskom Ginexu, zaplet je nastupio u sarajevskom Zraku. Radnici u štrajku glađu, u suzama pričaju o nemogućnosti da plate račune kiriju, osnovne namirnice, jer nisu primili pet plata. O optužbama radnika Zraka da su od njega dobili dobili laži i neispunjena obećanja, o poskupljenju energenata i stabilnosti snabdijevanja plinom, za “Novi dan” govori Nermin Džindić, ministar energije rudarstva i industrije FBiH.

Vojno neutralna još od kraja Drugog svjetskog rata Finska sada čini veliki zaokret, vjerojatno najveći u svojoj istoriji. Kako je rekao finski predsjednik Sauli Niinisto, za njihov put prema NATO-u, zaslužni su Rusi. O situaciji u Finskoj, o atmosferi koja vlada među građanima, u “Novom danu” izvještava reporterka N1, Jelena Bokun.

Kako njemačka javnost i njemački mediji percipiraju situaciju u BiH, gdje su uporišta u konstatacijama da Rusija stoji na evropskom putu Bosne i Hercegovine, za “Novi dan” govori Mehmed Smajić, novinar RTV DW.

“Kultura na ulice” je specijalni višemjesečni program koji će realizovati Narodno pozorište Sarajevo. Građani Sarajeva, turisti i posjetioci u periodu od 13. maja do oktobra 2022. godine, imaće priliku da uživaju u bogatim kulturnim i umjetničkim sadržajima kao što su predstave, glumački performansi, koncerti, lutkarske predstave, izložbe, balet. Sva dešavanja će biti na otvorenom, besplatna za sve posjetioce. Cilj je omogućiti da kultura i kulturna dešavanja budu dostupni svima. Režiserka i koreografkinja baletne predstave “Pant rhei” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Belma Čečo-Bakrač i reditelj predstave Umjetnik u gladovanju, Alen Šimić, sutra će biti gosti “Novog dana”.

Od 13. do 15. maja u Bijeljini, biće održan XXI horski festival “Majske muzičke svečanosti” na kojem će se ove godine takmičiti rekordnih 35 ansambala, u deset takmičarskih kategorija, kao i 5 solo pjevača. Na Festivalu će učestvovati ansambli i solo pjevači iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Jelena Trakilović, umjetnička direktorica festivala, biće naša gošća.

Regionalna konferencija “Svijet obrazovanja briše granice”, biće održana od 26. do 29. maja u Sarajevu. Jedna od organizatora konferencije, Suada Karić, članica Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, biće gošća “Novog dana”.

Sve velike priče o uspjehu, bilježe skromne početke, iz malih prostorija sa velikim snovima i ambicijama. Priča Smartesla Holdinga počinje 2000. godine, u maloj laboratoriji sa mikro timom naučnika, kada su i započeta istraživanja na raznim zelenim tehnologijama za industiju i domaćinstva. Inovativni proizvodi su fokusirani na alternativnim izvorima proizvodnje električne energije, projektima za zaštitu ljudi i imovine od električnih nesreća, proizvodima za elektro industriju, s naglaskom na očuvanju zivotne sredine. Damir Kečalović, osnivač Smartesla Holdinga gost je “Novog dana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!