U potkozarsku mirnu oazu stigle mašine: Mutne rijeke, jesu li i poslovi?

Vijesti 25. jan 202420:00 0 komentara
N1

Sve se više priča i očito tek će se pričati o geološkim istraživanjima. Nakon Gacka i Zvornika u Prijedoru je održana treća javna rasprava o izmjenama nacrta Zakona o geološkim istraživanjima. Ovim izmjenama niko ništa neće pitati lokalne zajednice, a istraživanje može biti odobreno i bez procjene uticaja na životnu sredinu. Primjedbe su dali aktivisti i mještani Bistrice i Bukove Kose.

Veliko Palančište, nadomak Bukove Kose kod Prijedora, potkozarska je mirna oaza. Nemir je u ovo malo mjesto i mještane ušao nakon informacija o dodjeli koncesije teslićkom Drvo eksportu za istraživanje nalazišta uglja.Podzemni ekosistem složeniji je od ljudskog nervnog sistema, kaže Zoran koji je zbog straha od otvaranja rudnika, sa sela stigao u grad – na javnu raspravu.

“Kao površinski rudnik našao se na lokalitetu za koji sam ja emotivno vezan, javna grobnica u Drugom svjetskom ratu pobijenih mještana sela Palančište. Radi se sondiranje pod navodnim znacima, zna se šta tu ima, važno je samo iskopati, otpremiti za Obrenovac i uzeti lovu”, rekao je Zoran Veselinović.

N1

Mašine ispod Kozare i u Bistrici. Drvo eksport SNSD-ovog teslićkog funkcionera Srđana Klječanina Rufija dobio je koncesiju od Vlade RS za kopanje lignita. Sve uprkos protestima mještana.

Rijeka u selu Bistrica nije bistra. Mutna je, baš kao i poslovi oko otvaranja rudnika u ovom malom mjestu između Banjaluke i Prijedora. Uprkos protestu mještana ruda se kopa i odvozi u Srbiju, a posao je dobio kontroverzni SNSD-ov političar.

Ista kompanija je prije tri dana za 41 miliona KM kupila atraktivno zemljište na Jahorini. O porijeklu novca za silne investicije jednog čovjeka, institucije ćute. Zato Vlada pojašnjava šta je cilj izmjena zakona o geološkim istraživanjima.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!