Uhapšena četiri direktora šumskih preduzeća u RS, u bjekstvu SNSD-ov kandidat za načelnika Sokoca

Vijesti 26. aug 202414:33 1 komentar
F.Z./N1 (Ilustracija)

Od jutarnjih sati se provodi velika akcija po Naredbi Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, a prilikom koje se vrše pretresi na više lokacija, i to na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad.

Pretresi se vrše u sklopu istrage Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, a koja se odnosi na nezakonita postupanja odgovornih osoba u preduzećima Šuma Republike Srpske, Šumskog gazdinstva “Romanija“ Sokolac, Šumskog gazdinstva “Sjemeć“ Rogatica, Šumskog gazdinstva “Visočnik“ Han Pijesak i Šumskog gazdinstva “Panos“ Višegrad.

Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. godine na području opštine Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to G. S. kao v.d direktor Šume Republike Srpske, B. S. kao v.d. direktor ŠG “Romanija“ Sokolac, L. M. kao v.d. direktor ŠG “Sjemeć“ Rogatica, G. J. kao v.d. direktor ŠG “Visočnik“ Han Pijesak i Č. L. kao v.d. direktor ŠG “Panos” Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu, te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije koronavirusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila na globalnom nivou.

Prilikom ove akcije pripadnici MUP-a Republike Srpske uhapsili su četiri osobe inicijala G. S., L. M., G. J. i Č. L., dok je osoba inicijala B.S. izbjegla hapšenje i za njom se intenzivno traga.

“Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu je svjesno činjenice da su se u protekla dva dana pojavile informacije u medijima, a koje je plasirao osumjičeni B.S. i koje su očigledno iskorištene da bi se izbjeglo hapšenje. Na osnovu ovih činjenica je formiran poseban predmet u kojem će se istražiti da li je došlo do ugrožavanja istrage i eventualnog procesuiranja počinilaca”, poručili su.

Kako N1 nezvanično saznaje, osoba koja je u bjekstvu je Strahinja Bašović, direktor Šumskog gazdinstva “Romanija”.

Važno je istaći da je Bašović ovogodišnji kandidat SNSD-a na lokalnim izborima za načelnika Sokoca, a kako lokalni mediji pišu, ostali koji su uhapšeni u ovoj akciji su Slaven Gojković, Mladen Lakić, Janko Golijanin te Laza Čarkić.

Ova akcija je jedna od mnogih koja se provode u sklopu Akcionog plana za borbu protiv korupcije Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Poručili su da će Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nastaviti da blagovremeno, tačno i precizno obavještava javnost o preduzetim mjerama i radnjama u ovom predmetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare