“Ukrajina učinila više za EU perspektivu BiH nego ijedan domaći političar”

Vijesti 15. dec 202222:07 0 komentara
N1

Politički analitičar Jasmin Mujanović se oglasio povodom odluke Evropskog vijeća da Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, te zaključio da su “ukrajinske oružane snage učinile su više da se osigura kandidatura za EU za Bosnu i Hercegovinu nego bilo koji izabrani bosanski dužnosnik”.

Mujanović je u seriji objava naveo nekoliko činjenica o Bosni i Hercegovini.

Naveo je da je BiH “jedina zemlja u Evropi koja brani Židovima, Romima i tehnički svojim građanima koji se tako izjašnjavaju da služe u državnom Predsjedništvu”.

Naveo je da je BiH također jedina država kandidat za članstvo u EU koja ima članicu predsjedništva koja je pod sankcijama Velike Britanije, te da “drži rekord među državama kandidatima za članstvo u EU za većinu izabranih dužnosnika pod sankcijama SAD-a/UK-a”.

BiH je jedina zemlja u Europi čiju ustavnu arhitekturu zaokružuje neizabrani strani dužnosnik, Christian Schmidt iz OHR-a, koji ima mogućnost jednostrano mijenjati/nametati zakone, otpuštati javno izabrane dužnosnike, a sve bez parlamentarnog nadzora”, navodi dalje Mujanović.

Istakao je i da je BiH je jedina zemlja u Evropi, a možda i u svijetu, čiji vlastiti ustav “nema službeni prijevod ni na jedan od lokalnih jezika“, te da je to jedina zemlja u Evropi koja nema ministarstvo zdravstva, obrazovanja ili poljoprivrede na državnom nivou.

BiH je, kako piše Mujanović, “također jedina zemlja u Evropi u kojoj izabrani dužnosnici, uključujući (bivše) članove Predsjedništva, rutinski glasaju na izborima u susjednim državama (Hrvatska i Srbija), što ozbiljno dovodi u pitanje njihovu stvarnu lojalnost bosanskoj državi”.

BiH također ima nesumnjivo najsloženiji ustavni režim na svijetu, sa 14 različitih vlada koje djeluju na teritoriju veličine Zapadne Virginije, i jedini ustav na svijetu koji je ugrađen u širi međunarodni sporazum, Daytonski mirovni sporazum”, napisao je Mujanović na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!