Umihanić: Pozivam Schmidta da donese odluku o nabavci aparata za onkološke pacijente

Vijesti 15. apr 202413:38 0 komentara

Šekib Umihanić, novoimenovani direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, predložit će nadležnima proglašavanje vanredne situacije u Tuzlanskom kantonu kako bi se riješio problem onkoloških pacijenata. Umihanić traži od Visokog predstavnika Christiana Scmidta da razmotri mogućnost izmjene propisa na jedan dan i svojom odlukom omogući Vladi FBiH i Vladi TK da izvrše nabavku opreme i uređaja za radioterapiju po skraćenom i hitnom postupku nabavke.

Zbog prijetnji po zdravlje i živote velikog broja pacijenata i činjenice da je finansiranje radioterapije u nadležnosti institucija FBiH, nužan je hitan korak.

Pozivam Visokog predstavnika Christiana Scmidta da razmotri mogućnost izmjene propisa na jedan dan i svojom odlukom omogući Vladi FBiH i Vladi TK da izvrše nabavku opreme i uređaja za radio terapiju za potrebe UKC-a Tuzla, po, uslovno rečeno, skraćenom i hitnom postupku nabavke. Zahtjevamo od predsjediteljice Vijeća ministara BiH, premijera FBiH, ministarstva zdravstva FBiH, direktora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja da se uktivne uključe u rješavanje problema”, kazao je Umihanić. Naglasio je da je ova ustanova iscrpila sve pravne mogućnosti i da će raspisati treći poziv za javnu nabavku nakon što su dva propala zbog konstatntnih žalbi. Trenutno je u UKC 100 onkoloških pacijenata, a broj se svakodnevno povećava.

PROČITAJTE JOŠ

Predložit ću nadležnima da se proglasi vanredna situacija. Ukoliko postoji i minimum zakonskih mogućnosti. Mole se sve humanitarne i prijateljske organizacije, UN, ured Svjetske zdravstvene organizacije za pomoć kako bi smo riješili problem onkoloških bolesnika. Tražimo od tužiteljstva da istraži sve okolnosti koje su dovele do urgožavanja života pacijenata“, poručuje Umihanić. Upozorava da pacijenti koji sada čekaju, a optimalan rok za zračenje im je dva mjeseca, vjerovatno neće dočekati svoje terapije ukoliko se hitno ne riješi ovaj problem.

“Na mjesečnom nivou do 20 pacijenata prima terapiju u Kantonalnoj bolnici Zenica, Klinički centar Sarajevo nam je javio da ne može primati naše pacijente zbog instalacije opreme, Klinička bolnica Mostar prima 15 pacijenata te Klinički centar banjala luka prima naših 20 pacijenata. Mi sada imamo 100 pacijenata koji čekaju radioterapiju. Sa ovom dinamikom zračenja, neće biti ozračeni u roku od dva mjeseca. Iskreno, mnogi neće dočekati da se ozrače“, objasnio je Umihanić. Na sedmičnom nivou, UKC ima od 15 do 20 pacijenata kojima treba ta terapija te je svakodnevno porast te vrste pacijenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!