Uprava o prednosti u domovima zdravlja KS: “Zakon ne predviđa da trudnice i onkološki pacijenti budu na listi prioriteta”

Vijesti 21. aug 202415:54 0 komentara
N1

Nakon što je N1 jučer objavio tekst o prednosti pacijenata u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo, a u kojem su navedena iskustva trudnica koje su na pregledima saznale da nemaju prioritet, a osim njih ni onkološki pacijenti. Za N1 su se oglasili i iz JU "Dom zdravlja" KS pojasnivši o čemu je riječ.

Kako su nam rekli, ta lista prioriteta se nije mijenjala te da su one na kartotekama napravljene prema važećoj proceduri ustanove i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

“Na listi pririteta nikada nisu ni bili uvršteni onkološki pacijenti i trudnice kao takvi, ali su u našoj Ustanovi uvijek imali prednost pri prijemu. Kao Ustanova primarne zdravstvene zaštite, poštujući etiku, trudnice i onkološki pacijenti su tretirani kao prioritet , iako ih zakon kao takve ne prepoznaje”, poručili su iz JU “Dom zdravlja” KS.

Važno je istaći i to da je prije u domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama u KS na obavještenjima u čekaonicama stajala lista prednosti pacijenata na kojima su bili navedeni i onkološki pacijenti i trudnice. To su u jučerašnjem tekstu kojeg smo objavile brojne trudnice i tvrdile te je jedna od njih fotografisala novo obavještenje na kojem se ove dvije kategorije ne nalaze.

Trudnice i onkološki pacijenti više nemaju prednost u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo

Nadležni ipak tvrde suprotno, tačnije, pojašnjavaju da su ti spiskovi različiti od ustanove do ustanove i da su na nekim spiskovima navedeni i trudnice i onkološki pacijenti, dok u pojedinima nisu, ali da ih zdravstveni radnici puštaju i daju im prednost prilikom pregleda.

Ipak, iskustva trudnica u posljednjem periodu su drugačija i brojne ukazuju da su morale čekati svoj red na pregled te da nisu imale prednost i da im je rečeno da je tako utvrđeno novom odlukom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!