Usvojen rebalans Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu

Vijesti 25. okt 202316:21 0 komentara
Grad Sarajevo

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je, na prijedlog gradonačelnice, razmatralo i jednoglasno usvojilo Izmjene i dopune Budžeta Grada Sarajeva za 2023.

Rebalans je donesen, prije svega, radi uvrštavanja u budžet prihoda na osnovu ostvarene dobiti JP Sarajevo d.o.o. u 2022. i namjenskih grantova drugih nivoa vlasti, te prenamjene kreditnih sredstava Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine i uvrštavanja izdataka na koje se usmjeravaju ta sredstva.

Također, uravnoteženi su i redovni prihodi Grada Sarajeva sa novim procjenama za period do kraja tekuće godine. Predloženi materijal je, prije usvjanja, izmijenjen i dopunjen rješenjima iz prihvaćenih amandmana koje su podnijeli gradonačelnica kao ovlašteni predlagač, te predsjedavajući Gradskog vijeća koji je predložio da se u rebalansu planiraju sredstva za podršku radu ženskim sportskim klubovima koji su ostvarili značajne sportske rezultate.

Prihvaćeni su i amandmani Odbora za budžet i finansije, amandmani gradskog vijećnika Vedada Deljković te gradskog vijećnika Adija Škaljića koji je predložio planiranje sredstava za sufinansiranje izgradnju skate parka u Općini Novo Sarajevo još u ovoj godini. Odbor za budžet i finansije je također podnio amandmane koji su prihvaćeni, a među kojima je i planirannje sredstava za podršku KUD Lola a posebno za organizaciju sekcija u osnovnim školama.

Odlukom Gradskog vijeća, danas je formiran Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2024. koji će već sredinom sljedećeg mjeseca započeti s pripremnim aktivnostima.

Odlukama Gradskog vijeća danas su dobitnici priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“ postali Gervasio Sánchez, Riccardo Muti te Francois Tanguy (posthumno), a dobitnici priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ Tea Temim te Goran Bubalo (posthumno).

Na prijedlog gradonačelnice, usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o pristupanju Projektu rekonstrukcije vrtića Kolibri, kojom su značajno povećana sredstva koja je potrebno izdvojiti za realizaciju ovog projekta. Nakon uvodnog izlaganja gradonačelnice, usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Ugovor o ustupanju na privremeno korištenje motornog vozila marke Mercedes Benz Sprinter, kao i Odluka o davanju saglasnosti na sponzorstvo javnog dočeka Nove 2024. u Sarajevu.

Gradsko vijeće je jednoglasno usvojilo Odluku o davanju saglasnosti gradonačelnici za potpisivanje Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama između MOK-a, OK BiH i Grada Sarajeva u povodu obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Sporazuma o saradnji između Opštine Bar, Crna Gora i Grada Sarajeva i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje „Memoranduma o razumijevanju između Grada Sarajeva i Grada Annapolisa, američka savezna država Maryland“ koji je gradonačelnica dodatno obrazložila u uvodnom izlaganju.

Gradski vijećnici su usvojili i Izvještaj o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, uz sugestiju gradskog vijećnika Dragana Stevanovića da se preispita odluka kako bi se dala mogućnost neformalnim grupama legalno korištenje imena Sarajeva uz ispunjenje određenih uslova.

Usvojeni su i zaključci kojima se u javnu raspravu upućuju nacrti Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2024., Program međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2024. te Program podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2024.

Gradsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o realizaciji Odluke o pristupanju projektu osnivanja naučno-istraživačke infrastrukture „Tech4Green”. Zatim je pravobranilac Grada Sarajeva, kao obrađivač, obrazložio zaključke Administrativne i Komisije za Statut i akte, predložene s ciljem završavanja građenja objekta „Vidikovac” na Trebeviću. Poslije široke rasprave, donesen je zaključak kojim su zaduži JP Sarajevo i Pravobranilaštvo Grada Sarajeva da poduzmu određene aktivnosti s ciljem što skorijeg završavanja građenja objekta „Vidikovac” na Trebeviću i da o njihovoj realizaciji izvijeste Gradsko vijeće do sljedeće sjednice.

Rad današnje 32. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva započeo je razmatranjem i jednoglasnim usvajanjem Deklaracije o osudi nasilja protiv civila u pojasu Gaze i Izraelu, a na prijedloga gradskog vijećnika Tonija Vukadina, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!