Usvojena inicijativa Naše stranke: BiH dobija “Amber Alert” sistem, poznato i kada

Vijesti 29. feb 202412:12 0 komentara
N1

Predstavnički dom PS BiH usvojio je inicijativu Naše stranke kojom se zadužuje Savjet ministara BiH i nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Predrag Kojović koji je zajedno sa Sabinom Čudić i Aidom Baručijom predložio inicijativu, oglasio se putem društvene mreže “X”:

“Pored SAD i nekoliko evropskih zemalja i Bosna i Hercegovina će u ovoj godini dobiti “Amber Alert”, sistem obavještavanja o nestaloj djeci, i na to smo jako ponosni. Predstavnički dom je podržao našu inicijativu kojom je pokazana briga za svu našu djecu”.

“S ovim sistemom možemo spasiti mnoge dječije živote”

Amber Alert” funkcioniše tako da se informacije o nestanku djeteta šire putem dojava na mobilnom telefonu, SMS, internetom, televizijom, radijem, jumbo plakatima, kako bi doprle do što većeg broja ljudi, odnosno alarmirale javnost. S ovim sistemom možemo spasiti mnoge dječije živote, a od toga nema ništa važnije“, poručili su iz Naše stranke

U Srbiji je 25. oktobra 2023. godine pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka dece, pod nazivom “Pronađi me” – po uzoru na sistem “Amber alert”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!