Varnice na relaciji SNSD – SDS, pozitivna ocjena iz SDA, a u sredini NATO

Vijesti 25. feb 202119:14 1 komentar

Dok traju varnice na relaciji SNSD-SDS o jednoglasno usvojenom Programu reformi, iz SDA stiže pozitivna ocjena. Ističu da Bosna i Hercegovina nastavlja ispunjavati obaveze iz Akcionog plana za članstvo - uz podsjećanje da je saradnja BiH i NATO-a u procesu integracije, nakon skoro decenije zastoja, ponovo aktivirana odlukama Predsjedništva BiH iz 2019. godine. O integraciji nema ni govora, odgovaraju pak iz SNSD-a.

U sjedištu NATO-a tek trebaju otvoriti korice odaslanog dokumenta, a u Bosni i Hercegovini već pljušte optužbe. Ovaj put prvenstveno na relaciji pozicija i opozicija u Republici Srpskoj, a oko odluke SNSD-a da podrži Program reformi.

“Saradnja nije sporna, ali su sporne integracije. Na ovaj način se i potvrdilo sve ono što smo ranije govorili o tome. Dakle, saradnja je ok, integracije – ne”, izjavio je Milorad Dodik.

No, da nije baš tako – smatraju u SDS-u. SNSD-ov glas ZA ocjenjuju kao obmanu.

“Kada pročitate taj dokument – posebno Akcioni plan, nosioce aktivnosti i rokove, vidjećete da se radi o dokumentu koji se odnosi na dalje integracije BiH u NATO”, kazao je poslanik u PS BiH SDS-a Dragan Mektić.

Program reformi usvojen je jednoglasno na sjednici Savjeta ministara, iako to nije bilo predviđeno ranijim dnevnim redom. To je skup onoga što su u ključnim reformskim oblastima učinile institucije BiH. Medijima, za sada, nije dostupan. Osim ovoga, ministri su donijeli odluku o Komisiji za saradnju sa NATO-om. Novina je promjena naziva Komisije u kojoj više nema riječi – integracija. Sačinjava je 21 predstavnik, a izmjenjen je i način glasanja.

“Komisija će odlučivati po istom sistemu po kojem se odlučuje i u Vijeću ministara. Imamo dva kruga glasanja. To će biti uglavnom većinsko glasanje uz predstavnike dva člana iz svakog naroda. U drugom krugu je nešto olakšano glasanje – opet većinsko, sa po jednim predstavnikom iz svakog naroda. I to u slučaju ako u 15 dana od prvog odlučivanja ne bude moguće usaglasiti stavove”, pojasnila je Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH.

Podsjetimo, vlast na nivou BiH deblokirana je nakon godinu zakašnjenja – 19. novembra 2019. imenovanjem Zorana Tegeltije kao mandatara za sastav Savjeta ministara BiH. Tada je odlučeno da će u sjedište NATO-a u Brisel umjesto Godišnjeg nacionalnog plana (ANP-a) zapravo otići dokument pod nazivom Program reformi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare