Vasvija Vidović: Nema osnova za produženje pritvora Prciću

Vijesti 15. jul 202110:486 komentara
Izvor: N1

Vasvija Vidović, advokatica Denisa Prcića kazala je da nema osnova za produženje pritvora njenom branjeniku, te da je dala Sudu BiH detaljne razloge za to.

“Da bi krivično djelo koje se stavlja na teret mom branjeniku bilo izvršeno, prethodno je morao glavni izvršilac da se tretira. Jasno da se radi o gospodinu Mehmedagiću. Osnovna pretpostavka optužnica jeste da je diploma koju je izdao banjalučki univerzitet nevažeća, pri čemu se gubi iz vida da diploma koja je bila poništena u inspekcijskom nadzoru od strane inspekcijskih organa je preispitivana u upravnom sporu od strane banjalučkog Okružnog suda, koji je poništio odluku inspekcijskih organa”, kazala je okupljenim novinarima.

Vidović tvrdi da je diploma validna.

“Po onome što je rekao i tužilac danas, OSA je u svom dosijeu imala samo tu diplomu i po njoj isplaćivala plate. Ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi, time niti o obilježjima krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Nego, eventualno, o krivičnom djelu krivotvorenja službene isprave, odnosno, upotrebe tog krivotvorenja, što je još uvijek na nivou osnova sumnje”, kazala je.

Vidović: Sud BiH nije nadležan

Pojasnila je i zašto je tražila da se Sud izjasni o nadležnosti.

“Zato što je Prcić za sada jedini osumnjičeni u ovom predmetu, ne radi u OSA-i, ne radi ni u državnom organu BiH. I za to krivično djelo je nadležan Općinski sud u Sarajevu ili Tuzli”, kazala je.

Podsjećamo, direktor OSA-e Osman Mehmedagić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a koje provodi istragu protiv Mehmedagića u aferi “Diploma”. U okviru istrage se nastoji utvrditi validnost diplome koju je Osmanagić stekao na Američkom univerzitetu u Tuzli iako tamo, kako se sumnja, nikada nije bio student. Denis Prcić, vlasnik je ovog univerziteta te je i on nedavno uhapšen i nalazi se u pritvoru. On je osumnjičen za krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar