Verbalni sukob Nešića i Stevandića oko Jelene Trivić na početku sastanka o Izbornom zakonu RS (VIDEO)

Vijesti 08. jan 202414:39 4 komentara
N1

U Banjaluci je počeo sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske o izbornom zakonu. Iako su pozvani sastanku ne prisustvuju predstavnici opozicije.

Ipak, sastanak je počeo verbalnim sukobom između predstavnika vlasti, odnosno lidera DNS Nenada Nešića i predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića. Na početku je Nešić od Stevandića zatražio riječ jer ima primjedbu, a nakon što mu predsjednik NSRS to nije odobrio došlo je do povišenih tonova i negodovanja Nešića.

“Ulaziš u meritum, ne poznaješ pravo čovječe. Zoveš Jelenu Trivić koja je vanparlamentarna stranka, mogao si pozvati i samostalne poslanike”, rekao je Nešić na šta je Stevandić odgovorio.

“Gospodine Nešiću niste uključeni, nisam vam dao riječi”, rekao je Stevandić na šta je Nešić odgovorio sa “ma boli me briga”.

“Ma baš me boli briga šta vi mislite”, uzviknuo je Stevandić, a Nešić mu je odgovorio da misli isto što i on.

Osim vladajućih stranka na sastanak su pozvani opozicioni SDS, PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, ali i Narodni front Jelene Trivić, uprkos tome što u NSRS ta stranka nema poslanički klub, već dva poslanika.

Kada je riječ o donošenju izbornog zakona RS, Stevandić je još u srijedu, 3. januara, rekao da je on utemeljen u Ustavu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i da nema pravnih problema da bi bio donesen, te da neće biti predmet nekog velikog sporenja.

“Bitno je da smo se dogovorili da pozovem sve predstavnike političkih partija, i u vlasti i opozicije, koje imaju poslanike u NSRS, da 8. januara, mnogo prije nego bi se zakon donosio, porazgovaramo o toj temi”, rekao je novinarima Stevandić.

“Republika Srpska će kreirati svoj izborni zakon koji predviđa da entitet sam provodi općinske i republičke izbore”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD, nakon sastanka sa predsjednicima stranaka koje su u vladajućoj koaliciji na nivou RS.

Na ove najave reagovali su iz Američke ambasade.

“Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od strane RS ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH” upozorili su iz Ambasade SAD-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare