Akademik Duraković zvoni na uzbunu: Dodikove namjere su ozbiljne, Konaković ga tetoši, podilazi mu

Vijesti 20. apr 202410:15 > 12:53 0 komentara
N1

Akademik Esad Duraković u programu N1 govorio je o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovni pogotovo nakon održane sjednice Narodne skupštine RS i mitinga "Srpska te zove". Duraković ističe da Dodikovu retoriku treba shvatiti ozbiljno i da građani moraju, ističe, pokazati veći otpor u vidu nenasilnih protesta.

Za akademika Durakovića BiH se nalazi  u ključnom trenutku.

“Ovdje u BiH sve više se primičemo kritičnoj tački možda raspada ili konačnog pozitivnog rješenja za BiH”, kazao je on.

Na pitanje, čemu smo bliže odgovorio je:

“Ja sam realist, svjestan sam velikih prijetnji, opasnosti ali nikada se ne predajem, ne gubim nadu, ne odustajem od toga. Mislim da če pravda ipak pobijediti. Ovo nije fraza. Ja ne mogu drugačije da rezonujem, kao čovjek, vjernik. Uzdam se u pravdu. Mada imamo velika iskustva sa nepravdama u svijetu pa i u vezi sa BiH.”

Dodikova retorika

Nakon mitinga “Srpska te zove” i ponovnog negiranja genocida i još jednom nizu njegovih prijetnji raspadom BiH, Duraković kaže da sve to treba shvatiti vrlo ozbiljno.

“Naravno da je treba shvatiti vrlo ozbiljno jer 1992. godine je izvršena agresija, spolja i iznutra na BiH s ciljem da se ona podijeli, da se rasparča i da dođe do etničke homogenziacije. Do Dejtona je bila jedna faza, oružana. Sada po mišljenju Dodika i njegovih mentora iz Srbije je vrijeme za drugu fazu, mirnog razlaza a ako ne može tako da se BiH podijeli, da oni izvrše secesiju onda mogu ići na ratnu opciju. Oni su spremni na to i ne treba to podcjenjivati”, rekao je on.

Kritike za međunarodnu zajednicu u BiH

Također, Duraković zbog Dodikovih istupa upućuje direktnu kritiku međunarodnim zvaničnicima u BiH.

“Zašto međunarodna zajednica koja je dužna da intervenria u BiH, mislim na visokog predstavnika i ostale zašto ne reagiraju na čitav niz Dodikovih antiustavnih, antidržavnih akcija, zakona, prijetnji, ne samo verbalizaciji nego i donošenju zakona. Međunarodna zajednica i ti ljudi mandat ih obavezuje da reagiraju preko noći ako treba da demontiraju te osione, bahate političare koji vlastiti narod i BiH dovode u stanje uoči novog krvoproliča ovdje”, naveo je Duraković.

Kritike za Konakovića

Kada je riječ o istupu Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde i državnog ministra vanjskih poslova o dešavanjiima u Banjaluci, Duraković navodi da se njima nema šta prigovoriti ali navodi ozbiljne kritike na račun Konakovića i drugih koji su u vlasti sa Dodikom.

“Isti taj ministar sarađuje sa Dodikom stalo, sastaju se po birtijama kafanama, na Dodikovom privatnom imanju, podilaze mu, tetoše ga, umjesto da se sastaju u institucijama BiH i time im faktički i simbolički daju značaj. Stalno mu čine ustupke, to nije dovoljno i ne treba patriote uvjeravati da je to izvinjavam se na izrazu Dodikova ‘šuplja’, prazna priča. On ima vrlo ozbiljne namjere i njegovi mentori i ljude treba upozoravati da budu predostrožni”, objasnio je Duraković.

Duraković je pozvao građane da budu više aktivniji kroz proteste i otpor ovom stanju, koji kako navodi mora biti nenasilan i demokratski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!