(VIDEO) Konaković za N1: Bili smo u čekaonici i gledali sve ljude u vozu kako se kreću prema Evropi, sada i mi imamo kartu

Vijesti 23. mar 202411:42 3 komentara

Lideri država članica Evropske unije prije nekoliko dana su u Briselu dali su "zeleno svjetlo" Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Elmedin Konaković ministar vanjskih poslova BiH za N1 govorio je iz Brisela o odluci članica Evropske unije, ali i šta nas očekuje u narednom periodu.

Konaković bi uskoro trebao da stigne u Hrvatskoj kako bi se zahvalio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, ali i ministru vanjskih poslova Hrvatske Goranu Grliću Radmanu.

“Stižem u Hrvatsku i želim da im se zahvalim. I Plenkoviću i Grlić Radmanu koji su učinili puno i to zagovarajući ubrzani tempo. Na sastanku ćemo svakako razgovarati i otvarati teme koje se mogu vezati za naredne korake”, kazao je Konaković.

Istaknuo je kako pitanje Izbornog zakona smatra vrlo važnim te da su jako bitne tehničke izmjene Izbornog zakona.

No, osvrnuo se i na pohvale najvećih evropskih lidera.

“Pola sata mi je trebalo da retvitam sve pohvale na društvenimm mrežama. Svjetski lideri su reagirali. Uživamo u ovim danima, ali znamo šta nam je dalje raditi. BiH je dugo bila zadnja u vozu evropskih integracija, bili smo u čekaonici i gledali sve ljude u vozu kako se kreću prema Evropi. Mi nismo imali ni kartu, sada je to riješeno. Lijep dan za BiH. Jedan od najljepših dana je to bio u mom životu. Kada je riječ o pregovoraču mislim da ćemo to mi vrlo jednostavno riješiti i ta pozicija je vrlo bitna. Pred nama su jako bitni izazovi. Zakon o Sudu BiH je jako bitan”, kazao je Konaković.

Na kraju razgovora osvrnuo se i na odnos sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a.

“Od početka su nam govorili da sa njim se ne može razgovarati. Napravili smo malo čudo, jer bez obzira šta se pričao u javnosti mi smo radili svoj posao. Puno više gledam šta kolege rade, nego šta pričaju. Zagovarat ću dijalog, ići ću na sastanke gdje god se dešavalo. Što manje konflikta u javnom prostoru, ne treba trošiti energiju na to”, zaključio je Konaković za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare