Više novca za tunel Hranjen, nego za sve institucije kojima rukovodi HDZ BiH

Vijesti 27. jan 202316:08 2 komentara
FENA/Elma Geca

Iako je juče opozicija u Predstavničkom domu FBiH spočitavala da je HDZ BiH sistemski iskoristio amandmane, kako bi novac dobile sredine sa hrvatskom većinom, i institucije na čijem su čelu kadrovi HDZ-a, brojke govore suprotno. U Kiseljak, za sportsku dvoranu u Mostaru, Kliniku za djecu u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, Tomislavgradsku obilaznicu, ali i Akademiju znanosti ide tek oko 12 miliona KM preraspoređenog novca, dok samo za Tunel Hranjen ide 20 miliona.

Novac je raspoređen sa nekoliko stavki, od rekonstrukcije zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i zgrade Staklene Banke u Mostaru, od novca namijenjenog za kupovinu letjelica za gašenje požara, od Željeznica FBiH, novca namijenjenog za arbitražni spor INA Mola, sredstava za popis poljoprivrednika, te nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Novac namijenjen rekonstrukciji zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i Staklene banke u Mostaru 30 miliona, raspodjeljen je na 15-ak stavki. Najviše je otišlo preduzeću Zrak – 7 miliona KM. Zatim za ceste 4,6 miliona, a potom četiri miliona nižim nivoima vlasti. U Cazin će od ovog novca otići tri miliona za bazen, u Sarajevo takođe za bazen 1,5 miliona KM. Za sportsku dvoranu u Bosanskoj Krupi 700 hiljada, obilaznicu u Tomislavgradu 500 hiljada, za sanaciju zemljotresa u Stocu 600 hiljada. Iz ovog novca biće izdvojeno i 2,5 miliona za rekonstrukciju dvorca u Ostrožcu.

Raspoređeno je i 30 miliona namijenjenih za letjelice. Najviše ovog novca će otići za tunel Hranjen – 17 miliona, osim toga za njega će biti izdvojeno tri miliona od novca za vakcine protiv Covida.

Po dva miliona od letjelica biće izdvojeno i za Sportsku dvoranu u Mostaru, Školu u Novom Travniku, Dom zdravlja u Kiseljaku. Biće izdvojeno i 7 miliona za izgradnju Dječije klinike na Sveučilišnoj bolnici u Mostaru.

Za projekat brze ceste Sarajevo Tuzla izdvaja se 4,5 miliona KM, za trg u Goraždu 300 hiljada, Vodovod u Gradačcu 500 hiljada, Jelah će dobiti 300 za dvoranu, KC Tuzla 500 hiljada za ortopedsku salu, Maglaj 700 hiljada za rekonstrukciju Ulice srebreničkih žrtava, Zavidovići za park prirode 500 hiljada, dva miliona je namijenjeno je aerodromima Sarajevo i Tuzla, za gradnju kolektora u Bihaću 2,8 miliona KM. Bazen u Gračanici pola miliona, hitna pomoć u Zenici milion, bazen zenica 4 miliona. Velika Kladuša će dobiti 200 hiljada.

Jedna od većih stavki je 12, 8 miliona za kupovinu udžbenika. Dom narod FBiH danas će se također izjasniti o ovom budžetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare