Višković: Mediji nisu krivi za inflaciju, ali jesu za manje prihode u budžetu

Vijesti 12. maj 202315:05 2 komentara
N1

Nove optužbe na račun medija i medijskih radnika stižu od predsjednika Vlade Republike Srpske, Radovana Viškovića. Njegovu rečenicu iznesenu u intevjuu za Radio Republike Srpske u kojoj kaže: "Vi plasirate takve neistine, pogotovo putem medija i društvenih mreža i tako utičete na javnu potrošnju i poresku politiku, pa ljudi postaju zabrinuti i smanjuju potrošnju", mnogi su protumačili kao optužbu na račun novinara zbog visoke inflacije.

Da je takvo tumačenje neosnovano, saopštila je Vlada koja je stala u odbranu šefa.

“U potpunosti uvažavajući slobodu medija na izvještavanje, a u cilju objektivnog i blagovremenog informisanja, ističemo da je jučerašnji intervju predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića na Radiju Republike Srpske u pojedinim medijima pogrešno interpretirana, na način da je plasiran činjenično neutemeljeni zaključak o tome da je premijer, navodno, optužio novinare da, svojim pisanjem, utiču na stanje republičkog budžeta i inflaciju”, saopštili su sa Trga Republike Srpske.

Sam Višković je kažao kako niti jednom riječju nije pomenuo riječ “inflacija”, ali kako nije pomenuo ni riječ “novinar”.

“Naslov koji je jedan od portala izvukao i kad pročitate tamo šta dalje piše zaista su te dvije stvari dijametralno suprotne. Nikad u životu nisam davao nesmotrene izjave. Nikad u životu nisam bilo koga vrijeđao svakoga poštujem i svačiji rad poštujem”, rekao je Višković tražeći poštovanje za rad Vlade i premijera.

Dalje je nastavio kako je samo odgovorio na novinarsko pitanje o naslovima da je Republika Srpska bankrotirala, da ne može vratiti obavezu koja slijedi 28. juna, da niko nije htio da kupi obveznice i da su takve vijesti, koje je nazvao dezinformacijama, razlog za paniku među građanima koji se onda uzdržavaju od potrošnje.

“Ako se građani uzdržavaju od potrošnje, imate manje uplate PDV u UIO, imate manju raspodjelu srtedstava i prema budžetima kako bi sutra servisirali svoje obaveze iz tih budžeta”, rekao je Višković.

Na novinarsku opasku da ipak jeste govorio o tome da su mediji krivi za poreski sistem, Višković je dodao: “Ja govorim šta znači poreski sistem. Poreski sistem, nisam govorio da li će biti poreska stopa 30 ili 35, nego sam govorio o vezi netačne, zlonamjerne informacije, javne potrošnje i prihoda u budžetu. O tome sam gospodo govorio. O tome odgovorio novinaru na postavljeno pitanje”, rekao je on napominjući da je dezinformacija vijest koju su pojedini mediji objavili, a po kojima od emitovanih 25 miliona maraka obveznica ništa nije prodato, jer je tvrdi, činjenica da su sve emitovane obveznice prodate.

“Svim časnim novinarima izvinjenje, ali morate da budete svjedoci. Nisu ni svi novinari, jer danas kad možete na bilo kakvom portalu na bilo kakvom elektronskom mediju da nešto pišete, ja takve ljude ne mogu nazvati novinarima”, dodao je Višković pozivajući ponovo medijsku zajednicu sa se uključi u kreiranje novog Zakona o medijima u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare