Višković: Poskupljenja neće utjecati na radove na autoputu koji su u toku

Vijesti 17. maj 202212:11 1 komentar
N1

Predsjednik entitetske Vlade Republike Srpske, Radovan Višković obišao je radove na izgradnji autoputa na području Doboja koji se odvijaju u dvije faze.

Prva faza koridora Vc koji spaja Doboj sa autoputem 9. januar biće završena u junu, naveo je Višković.

“Faza dva mi smo u novembru prošle godine ozvaničili početak. Svjedoci smo da ide svojom planiranom dinamikom . Negdje isto dužinski 5-5,5 kilometara, ali veoma zahtjevna investiticija sa dva tunela od skoro dva kilometra, vijaduktom koji će premostiti rijeku Bosnu i magistralni put”, pojasnio je Višković.

Završetak radova na ovoj fazi, kako očekuje Višković,  očekuje se 2024. godine.

S obzirom na to da svjedočimo enormnom rastu cijena građevinskog materijala,  to neće utjecati na dosadašnje ugovorene radove, pojasnio je Višković.

“Do poskupljenja dolazi to je evidentno. Međutim, ovdje nema kliznih skala i ovdje se ne može mijenjati ono što je dogovoreno i potpisano. Ja jedino mogu očekivati za dionicu tri i četiri možda ne bude dovoljno 240 miliona eura za izgradnju tih 36 kilometara. Ugovori za fazu jedan i dva nemaju klauzula da se šta u njima mijenja”, rekao je Višković.

Naredne dionice tri i četiri idu ka Vukoslavlju i Modriči odnosno gdje se spajaju na dionice autoputa Svilaj-Odžak koja je izgrađena i planirani autoput koji će iz Beograda i Biljeljine doći do Vukosavlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare