“Vježba Brzi odgovor 21 provjera reakcije na potencijalnu agresiju u Evropi”

Vijesti 10. maj 202112:44 0 komentara
Sifet Podžić
N1

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Riječ je o vježbi "Brzi odgovor 21" koja se odvija na 30 lokacija u Evropi. Vojnici OSBiH su među 30.000 vojnika iz 26 zemalja koji učestvuju u ovoj vježbi.

Vježbe u BiH će se održati na Manjači, Glamoču i aerodromu Dubrave. Prema riječima ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, vježba je odbrambenog karaktera. Za vježbu će biti korišteni ključni kopneni i pomorski putevi iz SAD-a prema Evropi i Africi.

“Pokazat će se sposobnost i spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji sa američkog kontinenta mogu uputiti snage u Evropu kao sredstvo odvraćanja agresora ili odgovor na potencijalnu agresiju. Učešćem, OSBiH pokazuju spremnost na zajedničko djelovanje sa SAD i drugim partnerima. Također, domaćinstvom i učešćem, BiH potvrđuje i učvršćuje svoje poziciju kredibilnog i pozdanog partnera. MO BiH potvrđuju svoju sposobnost integrisanja u šire odbrambene strukture”, rekao je Podžić.

Poručio je da je ovo i potvrda “prijatelja i partnera iz SAD-a da pomognu u procesu reforme, obuke i modernizacije OSBiH”.

Prvi put u BiH

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH, generalpukovnik Senad Mašović, izrazio je veliko zadovoljstvo što se ovako značajna vježba prvi put održava u BiH.

“Naša vježba je sastavni dio vježbe ‘Defender Europe 21’ u kojoj učestvuje preko 30.000 vojnika iz 26 država, na 30 lokacija. Ovo predstavlja jednu vrstu podrške i ohrabrenja OSBiH, ali i državi BiH u nastavku uanpređenja kapaciteta i sposobnosti”, kazao je Mašović.

Podsjetio je da su OSBiH 2019. učestvovale u ovoj vježbi u Hrvatskoj i Mađarskoj.

“Cilj vježbe je provjera zajedničkog odgovora vojske SAD i partnera, kako na trenutne tako i na buduće izazove s kojima se suočava savremeni svijet. Vježbom upravlja američka vojna komanda. Nama je primarni cilj da unaprijedimo i jačamo saradnju OSBiH i vojske SAD“, kazao je Mašović.

Ovo je ujedno i prilikada testiraju svoje snage i sposobnosti te odmjere ih sa svojim kolegama iz svijeta.

Vježba “Brzi odgovor 21” održava se od 17. maja do 2. juna. U vježbi učestvuje oko 500 pripadnika OSBiH iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije. Ovo je deklarisana jedinica po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!