Vlada Srbije: Vlasti u BiH ponovo nisu Vulinu dopustile dolazak u Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 28. aug 202412:01 0 komentara
Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic, File

Srbijanska Vlada priopćila je u srijedu da potpredsjedniku te vlade Aleksandru Vulinu vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) nisu dopustile dolazak helikopterom kako bi na Palama kod Sarajeva nazočio svečanoj liturgiji u povodu blagdana Velike Gospe po gregorijanskom kalendaru.

Iz Srbijanske Vlade priopćeno je kako je Vulin trebao na Palama nazočiti obilježavanju slave te općine a na Trgu Republike Srpske položiti cvijeće srpskim borcima poginulim u ratu devedesetih godina.

“Iako su ured potpredsjednika Vlade Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova i veleposlanstvo Srbije uredno i na vrijeme dostavili sve potrebne informacije i prateću dokumentaciju, čak i naveli svrhu posjeta, vlasti u BiH svojom šutnjom i neodgovaranjem nisu dale suglasnost za prelet”, stoji u priopćenju.

Potpredsjednik Vlade Srbije na slavu na Palama ipak je stigao, ali ne helikopterom, već službenim automobilom.

Aleksandru Vulinu nije dopušten ulazak u BiH ni početkom kolovoza kada je u Prebilovcima kod Čapljine trebao nazočiti manifestaciji posvećenoj stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu.

No potpredsjednik srbijanske Vlade u Prebilovce je unatoč tome stigao dan kasnije te tom prilikom Hrvate poistovjetio s ustašama a Prebilovce nazvao svetim mjestom srpskog naroda.

Ministar vanjskih i europskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković zabranio je dolazak helikoptera kojim je Vulin trebao doputovati kako bi nazočio obilježavanju 83. godišnjice zločina nad srpskim civilima a tu je odluku pojasnio time da je Vulin “dokazani remetilački faktor”.

No Vulin je svejedno stigao u Prebilovce, a Konakovićev potez je nazvao “‘malim nestašlukom koji je trajao jednu noć.”

Vulinu su također Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, optuživši ga za poticanje ruskih “malignih” aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, a sankcije znače da je u SAD-u blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!