Vrelo ljeto uzrokuje niz tragedija na bh. cestama, apelira se na oprez

Vijesti 11. jun 202420:26 0 komentara
N1

Stiglo je ljeto, godišnje doba koje nas uvijek iznova obraduje zato što nam nudi brojne mogućnosti druženja na otvorenom, sportskih igara, večernjih šetnji, morskih radosti... Međutim, ljeto je doba i kad se dogodi niz tragedija zbog nesmotrenosti, pada koncentracije, pretjerivanja.

Saobraćajne nesreće su, nažalost, česte u ljetnim mjesecima. Bosna i Hercegovina pamti brojne tragedije s cesta, piše Večernji list BiH.

Zato je važno na vrijeme upozoravati sve nas, jer svi smo na neki način sudionici u saobraćaju, na važnost oprezne vožnje u vremenu vrućina koje utječu na sve. Milija Radović iz Agencije za sigurnost prometa prije je kazao kako vrućina u kombinaciji s umorom negativno utječe na sposobnost vozača da upravlja vozilom.

Sačuvati se od dehidracije

“Vozači trebaju izbjegavati upravljati vozilom u satima kada su najviše temperature. Ako se već upravlja vozilom u tim kritičnim satima, treba poštovati vrijeme odmora”, naveo je.

Također, bit će i gužvi na granicama, jedni će na more, drugi će kući na odmor, potrebno se oboružati strpljenjem i odmarati se što je češće moguće. Ljekar Luka Vukmirović je, komentirajući za eKliniku, upozorio vozače na opasnosti.

“Kada se ruše temperaturni rekordi, pitanje dovoljnog unosa vode u organizam još je aktualnije ako sjedate za upravljač. Mnogi piju vodu tek kada osjete da su žedni, a to je znak da su već dehidrirali. Visoke temperature uvjetuju znojenje, još brži proces izbacivanja vode iz organizma, i za vozače je praktički najvažnije da vodu unose stalno i ‘unaprijed’, da ni slučajno ne čekaju da osjete žeđ. Također je važno naglasiti da je najbolje piti običnu, čistu vodu. Bez razlike je li riječ o duljim ili kraćim relacijama, dok traju vrućine uvijek treba imati sa sobom bočicu vode”, ističe.

Također, opasno je sjedati u automobil praznog želuca zato što vrućina obara krvni tlak, a ako ne jedete, u organizam nećete unijeti ni nužnu količinu šećera za centralni nervni sistem koja je potrebna mozgu kako bi funkcionirao.

“Doručak bi trebao biti obvezan i normalan kako bi tijelo dobilo sve hranjive sastojke. Naravno, ne treba jesti jaku, visokokaloričnu ni masnu hranu, ali ne treba se ni ‘štedjeti'”, savjet je ljekara koji napominje i da je izbjegavanje obroka rizično zbog moguće nesvjestice jer osjećaj da vam se vrti u glavni može trajati samo dvije ili tri sekunde. No, to je u vožnji dovoljno da bude kobno.

“I doručak i dovoljna količina vode obvezni su za vozače gradskog prijevoza, koji su pod još većim pritiskom i stresom usred gužvi, više se znoje i direktno su izloženi još višim temperaturama, posebno u vozilima koja su starija i sklona dodatnom pregrijavanju”, ističe za eKliniku.

Ako neko ima nizak tlak, ljekar preporučuje da sa sobom ima mineralnu vodu koja sadrži elektrolite i minerale koji trenutno mogu značajno pomoći brzim podizanjem tlaka. Ona, međutim, nije zamjena za običnu vodu i ne rehidrira, zato tu količinu ne treba miješati s onom koja se unosi u cilju sprječavanja dehidracije.

Bitno je imati i čokoladicu u automobilu u slučaju da se vozač osjeća loše. Treba biti oprezan i oko uključivanja klime i rashlađenja prostora.

Temperaturna razlika

“Kad su visoke temperature, u vozilu nije moguće izdržati bez uključivanja klima-uređaja i to je sasvim uredu, pod uvjetom da se pri ulasku i izlasku iz automobila malo pričeka i vodi računa o temperaturnoj razlici. Razumna razlika trebala bi biti desetak stepeni, ali je to bez značaja i funkcije kada je vani gotovo 40 stepeni. Recimo da klima-uređaj u automobilu ne bi trebao hladiti ispod 22 stepena”, naglasio je.

Preporuka je niz, vozači, oprez da ovoga ljeta izbjegnemo tragedije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!