Vujičić: Ne može američki ambasador i Schmidt voljeti više ovu zemlju od Dodika

Vijesti 28. jun 202418:35 3 komentara
Miroslav Vujičić (N1)

"Nažalost, bošnjački političari se kriju iza Christiana Schmidta ili američkog ambasadora. Ne može američki ambasador i Schmidt voljeti više ovu zemlju od Dodika", kazao je za N1 zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Miroslav Vujičić.

On je u Danu uživo optužio “pojedine partner” za zastoj evropskog puta države jer odustaju od dogovora nakon što ih je “nazvao neki ambasadora”.

Vujičić je ponovio stav SNSD-a da se svi evropski zakoni trebaju istovremeno usvojiti.

Nova sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana za 3. juli bez evropskih zakona na dnevnom redu. Šta će se naći na dnevnom redu?

Ima zakona koji su već u parlamentarnoj proceduri. Naš stav je da se o svim zakonima istovremeno odlučuje.

Vijeće ministara BiH prividno radi, nema također evropskih zakona. Iako je vladajuća koalicija dobila pohvale iz Brisela zbog reformi koje je napravila, šta će se dalje dešavati na EU putu?

Mi smo pokazali da, kad se ne petljaju previše pojedini stranci, možemo postići dogovor. Dio naših partner pod uticajem je pojedinih ambasada koje nemaju dobre namjere prema Bosni i Hercegovini. Takav je slučaj bio sa dogovorom iz Laktaša, na kraju je djelovala američka ambasada na neke naše partnere i propao je dogovor.

Vas optužuju da ste kočnica na tom putu?

Vidite ko ne radi, ko je zaustavio rad Doma naroda? Republika Srpska nikada nije bila kočnica, naši stavovi su jasni i želimo da se uvažavamo. Spremni smo za svaku vrstu dogovora. Nismo spremni da se danas dogovorimo, a sutra onda odustanete jer vas je nazvao neki ambasador.

Posljednjih danas smo svjedoci svađe između partnera, Dodika i Konakovića. Kako se onda mogu nastaviti razgovori u koaliciji?

Kad se ne razgovara i ne sastaje svjedoci smo da dođe do teških riječi. Da bi bilo kakvih pomaka potrebno je sjesti i dogovarati se.

Šta je po vama najvažnije pitanje koje treba stavit na sto?

Ako nam je svima prioritet i zajednička tačka EU mislim da bi se o tim zakonima trebalo razgovarati. Mi smo spremni da sve zakone usvojimo i da zatvorimo tu tačku.

Dodik je danas citirao Andrića rekavši da je BiH zemlja bez logike, da se u Evropu ne može tako što se krši Ustav, zakoni, propisi, jer je EU skup pravila i propisa koji se poštuju i da će ovo pokušati, kako je rekao, objasniti na sastanku u Mostaru. Kako ovo protumačiti kad je on prvi koji sve ovo radi, odnosno krši pravila?

Nije tačno. Dodik se zalaže za poštivanje dejtonskog Ustava. On govori da Bosna i Hercegovina može funkcionisati na dejtonskim principima. Dodik je potpuno u pravu kad kaže da jedan čovjek ne može donositi zakone u BiH. Nažalost, bošnjački političari se kriju iza Christiana Schmidta ili američkog ambasadora. Ne može američki ambasador i Schmidt voljeti više ovu zemlju od Dodika.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare