Vuković najavio da PDP ide na “rekonstrukciju” Vijeća ministara BiH: Ostaje žal zbog izgubljenih godinu i po dana

Vijesti 01. jul 202412:47 0 komentara
N1

Glavni sekretar PDP-a Nenad Vuković koji je današnjim žrijebom u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine postao peti delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, kazao je kako su sretni zbog današnjeg ishoda žrijeba jer je sreća bila na strani PDP-a, ali da ostaje žal zbog izgubljenih godinu i po dana. Najavio je da će PDP pokrenuti proces rekonstrukcije Vijeća ministara BiH.

“Neophodno je naglasiti da smo imali vrlo transparentan proces kada je u pitanju današnji žrijeb. Ovo je prilika da odbacimo sve spinove vezano za samu proceduru i eventualno namještanje i odbacimo sve priče o hladnim-toplim, većim-manjim kuglicama. Sreća je odlučila i meni i PDP-u je veoma drago i posebno je zadovoljstvo što danas imamo delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Ostaje žal što smo propustili godinu i po dana, a to je period dok smo vodili bitku pred pravosudnim institucijama da dođemo do ovog žrijeba jer smo sve vrijeme smatrali da su naše liste koje su imale po 12 glasavo trebala biti u žrijebanju tada. Zaključak je da je pravda dostižna, a da je upornost važna”, naglasio je Vuković.

Žrijebom odlučeno: PDP dobija mandat u Domu naroda PSBiH, Nenad Vuković peti delegat

Kazao je kako će u narednom periodu tema biti to što se mijenja sastav Doma naroda te što je SNSD sada ostao sa tri delegata.

“Sada se mogu mijenjati političke prilike kada je u pitanju nivo BiH. Vi znate da smo najavljivali korake koje ćemo uraditi ako dobijemo ovaj mandat, ostajemo pri svojim planovima”, rekao je Vuković.

Kazao je kako im “nije namjera da što prije dođu u vlast i sjednu u fotelje”, ali im je namjera da pokušaju razriješiti, kako je rekao, najlošiji sastav Vijeća ministara od osnivanja do danas. Naveo je kako ne garantuju da imaju većinu za to, ali u PDP smatraju da se to pitanje treba pokrenuti.

Na Dodikove izjave da SNSD neće povući kandidata iz Dom naroda, rekao je da je vjerovatno riječ o spinu koji je “plod ekstremne nervoze zbog ovog procesa koji je danas krunisan na žalost SNSD-a koji će izgubiti četvrtog delagata”.

“Oni nisu bili zaštita interesa srpskog naroda već zaštita interesa SNSD-a. Želim naglasiti da ovim RS ništa ne gubi i da će interes srpskog naroda biti zaštićen isto ili više nego do sada”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!