“Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke vođe, nismo otvoreni”

Vijesti 16. aug 202307:41 1 komentar
Facebook

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo oglasilo se nakon što je u sklopu programa SFF-a održan "Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija" na kojem je predstavljen srbijanski film Radoša Bajića "Heroji Halijarda" u kojem su četnici prikazani kao pozitivci.

Iz ministarstva su naveli:

“Protivno evropskim, civilizacijskim i zdravorazumskim vrijednostima, a sigurno i onim na kojima je ovaj festival stvoren i održavan. Građani Sarajeva i Ministarstvo kulture i sporta KS traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom.
Sarajevo je, kako brojni posjetitelji ovih dana kažu za umjetnost i ljude otvoren grad. I jeste.

Za biznis razgovore o filmovima koji promoviraju četničke pokrete i četničke vođe, nismo otvoreni”, kazali su.

Iz SFF-a je ranije saopćeno da film nije prikazan na festivalu.

“U cilju objektivnog informisanja javnosti, želimo naglasati da navedeni film nije prikazan na festivalu, već su u okviru slotova za predstavljanje novih, budućih projekata, prikazani inserti filma koji je u produkciji. Naglašavamo da navedeni sadržaj nije bio dogovoren te da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste“, kazala je Andrijana Copf, glasnogovornica Sarajevo Film Festivala.

Film “Heroji Halijarda” promovisan na SFF-u, četnici prikazani kao pozitivci

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare