Zahiragić: Počeli pregovori za vlast u KS, razgovara se i sa SDP-om i NiP-om

Vijesti 06. okt 202220:13 10 komentara
N1

Haris Zahiragić, aktuelni i budući zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo za N1 je kazao da su počeli personalni razgovori za formiranje vlasti u ovom kantonu i to sa SDP-om i Narodom i pravdom. Također, Zahiragić je komentarisao uspjeh SDA i poraz lidera ove stranke Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zahiragić je kazao da je on lično u KS osvojio historijski uspjeh, kao i stranka kojoj pripada i on ne smatra da je Izetbegović gubitnik.

“Ako uzmete u obzir činjenicu da najveći kanton u BiH, Tuzlanski SDA je tamo imala rast za 3-4 mandata. Tamo SDA je imala puno turbulencija, turbulentan period, da je PDA Mirsada kukića izašao iz SDA, tada je SDA imala pad i sada se SDA vratila i ubjedljivo je prva stranka u kako kažu u crvenom kantonu”, objasnio je Zahiragić.

Kada je riječ o Bakiru Izetbegoviću, Zahiragić tvrdi da je pobjeda SDA zapravo zbog toga što je njen lider Izetbegović.

“Bakir Izetbegović je moj predsjednik i moj lider”, rekao je i dodao:

“Mislim da je gospodin Izetbegović svojom kandidaturom kao predsjednik stranke i svojom kampanjom koja je mislim u produkcijskom, političkom nivou bila kampanja kakvu smo rijetko viđali i bio je sam protiv 11 stranka, mislim da je on faktor i pored svih problema koje je protekle četiri godine prošla ipak SDA osvojila ubjedljivo prvu poziciju. Tako da je pobjeda SDA njegova pobjeda”, naveo je Zahiragić.

Baš kao i Izetbegović, tako i Zahiragić tvrdi da su u pobjedi Denisa Bećirovića utjecali pojedini mediji, NVO sektor kao i ambasade.

“Ima ih i sa Istoka i sa Zapada. Onaj minimalni sadržilac je bio da se SDA pobijedi. To nije uspjelo na svu sreću”, kazao je Zahiragić.

Izjava Amora Mašovića

Izjava Amora Mašovića na koju se potom referisala i Sebija Izetbegović, kandidatkinja SDA za Skupštinu KS i supruga lidera SDA izazvala je mnogo pažnje i reakcije. Pojedini misle da je navedena izjava i razlog poraza Izetbegovića za člana Predsjedništva. Zahiragić to negira i izjavu Mašvoića je ovako pojasnio.

“Naravno da on nije mislio da će ljudi koji su bili u SDA a sada nisu voditi ljude u masovne grobnice lično”, istakao je.

Na pitanje da li misli da bi Šefik Džaferović bolje prošao od Bakira Izetbegovića rekao je:

“Ne mislim”.

Skupština KS

Rezultati pokazuju da su stranke “Trojke” osvojile bolji rezuktat nego 2018. godine, a Zahiragić na to kaže da je on sam bolje prošao nego još aktuelni premijer KS Edin Forto, inače i predsjednik Naše stranke.

“Ja sam imao više glasova od premijera Forte”, istakao je Zahiragić.

Da li već postoje razgovori o koaliciji u KS, Zahiragić ovako odgovara

“Postoje naravno. Naravno da radimo. Ja lično ne bi išao sa Našom strankom u koaliciju”, rekao je i na pitanje da li je u razgovor uključen i SDP.

“Naravno da postoji. Ja lično imam kontakte sa ozbiljnim ljudima u SDP i govorimo o toj opciji”, naveo je Zahiragić.

Također, Zahiragić kaže da iako on nije oduševljen razgovorima sa NiP-om oni postoje, ali ne na nivou predsjednika stranaka nego na lokalnom nivou.

“Zastupnici lokalni i kantonalni NiP-a razgovaraju sa mnom. Kakav će oni imati kapacitet unutar NiP-a  za donošenje odluke to ćemo vidjeti”, kazao je Zahiragić.

Odluka Schmidta

Zahiragić je kazao da boli šutnja stranka “Trojke” i izabranog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o odluci Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Pogledajte šta je rekao Zahiragić.

Također, Zahiragić je kazao da je SDA građanska stranka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare