Zahtjevi LGBTQI+ poulacije i ove godine identični kao i prethodnih: “Institucije ne čine ništa, to je sramotan čin”

Vijesti 22. jun 202417:52 0 komentara
Anisa Pračić Šehić i Ivana Arapović (N1)

Članice Organizacionog odbora BH Povorke ponosa Anisa Pračić Šehić i Ivana Arapović danas su podsjetile da su i ovogodišnji zahtjevi LGBTQI+ populacije identične kao i prethodnih godina poručivši da je sramotan čin što institucije ne čine ništa po tom pitanju.

Pračić Šehić je navela da se BH Povorke ponosa održavaju u Sarajevu simbolično jer su tu smještene sve institucije koje donose zakone.

“Mi već pet godinama ističemo svoje zahtjeve, ali nažalost institucije ništa ne čine po pitanju toga što je zapravo sramotan čin. Zahtjevi ovogodišnje BH Povorke ponosa je da se donese Zakon o istospolnim partnerstvima, da se omoguće prava transrodnim osobama, da se donose izmejen i dopune Krivičnih zakona u entitetima koji bi preciznije definisao krivična djela na osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta da se zaustavi femicid i da svaka LGBTQI+ osoba autentično živi svoj život”, istakla je Pračić Šehić.

Poruke učesnika BH Parade ponosa: Sva prava su univerzalna, bitno je da budemo vidljivi u javnom prostoru

Arapović je istakla da ove godine očekuje jednak broj učesnika kao i prethodnih budući da je tema nasilja koja je ove godine u fokusu skupa, zapravo ona s kojom se povezuju svi ljudi.

“Jer na neki način svi mi trpimo neku vrstu institucionalnog nasilja u smislu zdravstva, školstva, diskriminacije tako da negdje u tom smjeru postoji prostor za rad”, mišljenja je Arapović.

Jake policijske snage prisutne su i danas na osiguravanju skupa, ali bi učesnici voljeli da to uopće nije tako i da bi željeli da svako slobodno može tražiti svoja prava na ulici.

“Težimo da jednog dana bude povorka koja će biti otvorena za sve nas i da svako može prisustvovati istoj, ali ono što je bitno jeste da su se policijske mjere u odnosu na protekle godine značajno smanjile”, poručila je Arapović.

Podsjećamo, u Sarajevu se danas održava peta BH Povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim”. Okupljanje učesnika ispred Historijskog muzeja već je počelo, a oni će se od ovog mjesta kretati sve do trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Očekuje se 2.000 do 3.000 učesnika.

Kako javlja reporter N1 sa terena, u 16:00 sati su kapije otvorene i očekuje se veliki broj ljudi. Pripadnici LGBTIQ+ su istakli da im je to veoma bitno i fokus im je na strahu koji osjećaju u našoj državi i zato im je moto ovogodišnjeg okupljanja “Volim da se ne bojim”. Prema Ustavu BiH je dozvoljeno okupljanje svim grupama koje to žele.

Počelo okupljanje učesnika BH Povorke ponosa ispred Historijskog muzeja u Sarajevu

Također su prisutni donijeli i veliki broj transparenata sa porukama “Naša ljubav nije grijeh”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”, “Glas protiv fašizma” i mnoge druge. Nose se i LGBTQI+ te zastava Palestine koja, kako su naveli učesnici, simbolizira otpor.

Novinar N1 je podsjetio i na izvještaj kada je riječ o pravima ove populacije u BiH pa je tako ustanovljeno da je u Federaciji BiH evidentna stagnacija, a u Republici Srpskoj nazadovanje.

Gay bračni par iz BiH: “Išao sam psihijatru da me izliječi od homoseksualnosti, on mi je spasio život”

Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počinje u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!