Zamjenik Stoltenberga govorio za N1: NATO budno prati stanje u BiH

Vijesti 02. feb 202419:59 1 komentar
N1

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană na kraju dvodnevne posjete Sjevernoatlanskog vijeća Bosni i Hercegovini poručuje kako secesionistička politika u Bosni i Hercegovini ne vodi nigdje osim u ćorsokak i da od toga nema ništa. NATO u BiH ne vidi prijetnju destabilizacije, ali budno prati stanje. Geoana za N1 govori i o stanju na Kosovu, ratu u Ukrajini, ali i o predstojećem samitu NATO-a u julu u Washingtonu.

N1: Jučer ste na konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih poslova BiH, Elmedinom Konakovićem, rekli dvije stvari. Jedna je bila da je ova posjeta NAC-a prekasna posjeta, skoro 13 godina nakon prve. Ali isto tako ste rekli veoma bitnu stvar, da je Bosna i Hercegovina važna za sigurnost zapadnog Balkana i zapadni Balkan za Bosnu, ali i zapadni Balkan za NATO. Možete li malo proširiti tu izjavu zašto su ti elementi međusobno povezani i važni jedni za druge?

GEOANA: Hvala vam puno. Za mene i Sjevernoatlansko vijeće privilegija je da ponovo posjetimo BiH. Naš generalni sekretar posjetio je prošlog novembra. Posjetio je i vrhovni komandant. Tako da mislim da postoji znak strateškog interesa u ovom regionu, koji je od strateškog značaja za NATO. Dozvolite mi da to ovako kažem – sigurnost je međusobno povezana. Ne možete izolovati region od drugog. Ne možete izolovati dimenziju ekonomije, društva i sigurnosti jednu od druge, ne možete odvojiti prosperitet od sigurnosti. Pogledajte šta se dešava u Ukrajini. Pogledajte šta se desilo i u ovom dijelu Evrope prije samo dvije decenije. Dakle, kada govorimo o NATO-u, kažemo da ima dubok interes da osigura stabilnost u euroatlantskom području. Dakle, vaša stabilnost je naša sigurnost, a naša sigurnost je i vaša stabilnost i prosperitet. Tako da mislim da je naše prisustvo ovdje zajedno sa svim 31 saveznikom, takođe i Švedskom, nadamo se vrlo brzo 32., pokazivanje naše političke i praktične podrške, političke saradnje, praktične saradnje. Potrebna nam je stabilna i perspektivna BiH.

N1: Da li se bojite kada razmišljate o stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine? Kad nas posmatrate same, ali i kao dio zapadnog Balkana?

GEOANA: U regionu Balkana ne vidimo znakove ili naznake rizika ozbiljne prirode. Ali također vidimo da temeljna neriješena pitanja još uvijek traju. I u ovom, da tako kažemo, komplikovanijem međunarodnom i geopolitičkom okruženju, to je nešto na šta moramo obratiti pažnju. Dakle, pitanje je da ne vidimo neposredan rizik u regionu, ali vidimo i neriješena pitanja koja su još uvijek tu. Moramo se pobrinuti da uradimo sve što možemo u NATO-u, u Evropskoj uniji sa svakom od zemalja u regionu. Inače, većina susjeda BiH su već članice NATO-a, nadamo se da će i cijeli region postati dio Evropske unije i ako to žele, ako žele i dio NATO-a.

N1: Kada je u pitanju NATO, imamo političare u BiH, kao što je Milorad Dodik koji govori da trebamo biti neutralni ili biti partneri, ali ne i član. Ali takođe blisko sarađuju sa Rusijom i imaju veze sa Rusijom. Vidite li potencijalnu prijetnju destabilizacije od strane Rusije kada je Bosna i Hercegovina u pitanju?

GEOANA: Jasno je da Rusija koristi svoj maligni uticaj na mnogim mjestima, ne samo u ovom regionu, već ga vidite i u Africi, vidite ga na mnogim drugim mjestima. Tako da to nije tajna. Također, vjerujemo da je secesionistička retorika kontraproduktivna. To nije dobro za državu. Nije dobro za sve građane Bosne. To je ćorsokak. Ne postoji ništa što može slijediti takav put osim nevolja i problema koji nam više nisu potrebni. Dakle, pitanje NATO-a je vrlo jednostavno. Nastavljamo sa politikom otvorenih vrata. Činjenica da su Finska i Švedska, inače Švedska je neutralna 200 godina i nije na nama da jednoj državi diktiramo da li da se pridruže ili ne. To je odluka vaše zemlje, nacije, političara i vašeg naroda. Zato jako podržavamo, nadamo se, pozitivnu odluku u martu na putu pregovora sa Evropskom unijom. Mogu reći jednu stvar, dolazim iz Rumunije i cijeli život radim na tome da svoju zemlju uvedem u NATO i EU. I vidim jednu stvar, da je Rumunija, otkako smo ušli u NATO i EU, učetvorostručila BDP. Bukurešt danas ima paritetnu kupovnu moć kao, recimo, bogat je i sofisticiran, kao i drugi zapadni glavni gradovi sa kojima se možemo porediti. Dakle, to je vaša odluka. Mi smo tu da budemo vaši partneri. I na kraju znam da postoji bolja budućnost za sve vaše građane, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, njihove političke preferencije. Biti dio zapada je bolja stvar nego biti negdje između.

Cijeli intervju pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare