Zapaljiva retorika ponovo aktuelna: “Osuđeni su na propast ako napadnu BiH”

Vijesti 30. jun 202318:48 5 komentara
N1

Svako političko neslaganje u Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu, kažu komunikolozi, završilo je prijetnjama da će država biti obesmišljena. Rat i ratni scenariji nikada nisu prestali biti top tema u javnom diskursu. Sve se to odražava i na građane i dovodi do proizvodnje straha.

“Zaboravljeno ratište”, naziv je održane izložbe u Sarajevu. U stvarnosti – ratište nikada nije zaboravljeno, a u političkom diskursu to je vječna tema. Nakon što je kratko dominirala riječ ”relaksacija”, priče o mapama, ratu, teritoriji ponovno su aktuelne. Građani su ogorčeni, ali i zabrinuti posebno poslije odluka političke elite Republike Srpske. Na političkom meniju ponovno je priča o nadležnostima, ali i imovini.

”Teritorija je imovina i plodovi na njoj. Rat se vozio radi toga, radi podjele teritorije – to je ključna kategorija bila”, pojašnjava Petar Kunić, profesor na Pravnom fakultetu Banjaluka.

Priča o kvadratima ne prestaje. Nakon objave ministra odbrane BiH o planu ”B”, ministar sigurnosti objavio je mapu Republike Srpske sa ugrađenim Distriktom Brčko. Tu su i drugačije mape uz podjelu entiteta na istočni i zapadni dio. A član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je da će Dodik biti poražen, ako krene putem Slobodana Miloševića.

“Moram reći da Dodik i njegovi sljedbenici nemaju ni 10% te snage i oni su osuđeni na propast ako napadnu Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Bećirović.

Trenutna retorika znak je političke i duhovne dekadencije, smatra univerzitetska profesorica Nermina Mujagić.

“Pokušaj međunarodne zajednice da civilizira nacionaliste u našoj zemlji nije uspio. U tim politikama učestvuju i domaće politike koje svojom agresivnom retorikom proizvode stanje bezličnosti i beznađa”, kazala je Mujagić.

U tom beznađu akademska javnost u Republici Srpskoj poručila da se protivi ”neustavnim odlukama Ustavnog suda”. Diskusija se zaoštrava.

“To je jako važno jer se stalno prigovara da akademska zajednica šuti. Važno je reći da je Ustavni sud postao prijeki sud Republike Srpske. On erodira poziciju i ustavnu nadležnost RS-a. Izašao je iz svojih nadležnosti”, naveo je Željko Budimir, ministar za visoko obrazovanje RS .

S druge strane, aktuelni potezi političke elite iz tog entiteta, tumače se i iz ekonomske perspektive.

“Negdje u pozadini svega toga je da se postigne neko popuštanje. Ne možemo zaboraviti i da je RS nedavno uskraćeno 80 miliona KM od akciza na koje je Dodik vjerovatno računao u saniranju ekonomskih problema koje ima”, navela je Ema Smolo, politologinja.

U međuvremenu spominje se i angažman Oružanih snaga, dok različiti scenariji plaše građane. Sve to prati i EUFOR.

“EUFOR konstantno motri situaciju na terenu. EUFOR je privržen u stopostotnonosti Bosni i Hercegovini”.

Priča o mogućnosti sukoba i ratnoj prošlosti nikada nije bila na dnu političkih tema, u najvećoj mjeri je u prvom redu. A prošlo je skoro 30 godina od završetka rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare