Zašto BHRT nije prenosio Eurosong

Vijesti 23. maj 202120:04 > 20:10 2 komentara
N1

"BHRT od 2017. godine je pod sankcijama EBU-a zbog dugovanja od oko 6 miliona CHF", podsjetili su za N1 iz BHRT na razlog zbog kojeg nisu prenosili sinoćnje izdanje Eurosonga. 

Poznata je i činjenica da smo na Eurosongu posljednji put učestvovali 2016. godine. Kako su pojasnili iz BHRT-a, te sankcije EBU-a podrazumijevaju ne samo da ne možemo aktivno učestvovati nego znače da ne možemo ni pasivno, odnosno da ne mogu raditi ni prijenos Eurosonga.

“Prošle godine imali smo priliku prenositi show “Europe Shine a Light” koji je zamijenio takmičenje u 2020. godine zahvaljujući odluci EBU-a koja nam je zbog pandemije izašla u susret i omogućila prijenos. Nažalost, ove godine to nismo bili u mogućnosti”, rekli su iz BHRT-a.

Izrazili su nadu da će u vremenu koje je pred nama i državni organi pokazati zainteresiranost za funkcioniranje javnog servisa BiH u skladu sa međunarodnim obavezama koje su preuzeli ali i sa standardima javnog servisa i na taj način omogućiti svima, a prvenstveno građanima koji plaćaju RTV taksu, dostupnost događaja i programa za koje postoji interes javnosti.

Zajedničko ulaganje

“I sad, a i u godinama pred nama BHRT stavlja na raspolaganje svoj tim profesionalaca, svoje produkciono-tehničke kapacitete ali nažalost, BHRT nema finansijska sredstva kojim sama može finansirati učešće predstavnika Bosne i Hercegovine na ovom najspektakularnijem i najskupljem tv show programu na svijetu imajući u vidu trenutni način ali i stepen naplate RTV takse”, naveli su iz BHRT-a, dodavši:

“Samo uz podršku privrede, državnih organa, institucija, građana i u zajedničkom ulaganju u proizvod zvani predstavnik BiH na Eurosongu mogli bismo brzo očekivati povratak BiH na ovo takmičenje jer Eurosong nije samo takmičenje za najbolju pjesmu, Eurosong je puno vise od tog”.

Podsjetimo, sinoć je u Roterdamu, u dvorani Areni Hoya sa 3.500 gledatelja održan Eurosong. Italija je pobjednica 65. Eurosonga, natjecanja za pjesmu Eurovizije (Eurovision Song Contest).

Pobjedu je Italiji donijela grupa Måneskin sa pjesmom “Zittie e Buoni”, koja je u završnici osvojila 524 boda, dok je na drugom mjestu Francuska koju je predstavljala pjevačica Barbara Pravi, osvojivši 499 bodova. Treći je predstavnik Švicarske Gjon’s Tears, koji je osvojio je 432 boda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare