Zašto nema vakcina u BiH? – šta kažu bh. parlamentarci

Vijesti 29. mar 202120:07 > 20:10 7 komentara
N1

Zemlje regije, Evrope i svijeta uveliko, vakcinišu svoje stanovništvo, dok su institucije Bosne i Hercegovine dosad nabavile tek oko 50 hiljada doza. Stoga nema ni masovne imunizacije. Pitali smo izaslanike u državnom Parlamentu zašto nema nema vakcina, što su uradili po tom pitanju i osjećaju li odgovornost zbog odlaska bh. državljana na vakcinaciju u Srbiju.

Mirno u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara se u najvećoj svjetskoj krizi sastaje vrlo rijetko, zajedničke komisije malo češće, cijena hrane i pića u parlamentarnom restoranu standardno preniska, ali vakcina u izobilju nema. Zašto?

“Vijeće ministara snosi najveću odgovornost”, kazao je Adil Osmanović. Šef kluba SDA u PD Parlamenta BiH.

“Ne vidim odgovornost ni predstavničkog doma ni zajedničkih organa”, kazala je Snežana Novaković Bursać, delegatkinja u PD Parlamenta BiH.

“Klub DF-a je uradio sve što je mogao da uradi”, istakao je Zlatan Begić, poslanik DF-a u PD Parlamenta BiH.

“Mi smo došli do toga da samo još trebamo da raspravljamo o uticaju vlage na kredenac”, kazao je Dragan Mektić, poslanik SDS-a u PD Parlamenta BiH”.

“Ono što iz opozicije možete uraditi mi smo maksimalno uradili”, kazao je Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u PD Parlamenta BiH .

“Predložili smo Zakon o javnim nabavkama u prošloj godini, ali to nisu podržali SNSD i HDZ BiH” – poručuje Zlatan Begić iz DF-a i dodaje da bi se nabavka olakšala da je zakon prošao i Vjeće ministara više uključilo. Umjesto toga građani BiH na redovima u Beogradu.

“Hvala svakome ko je spasio makar i jedan život. Ali ponavljam da ova situacija nije slučajna. Nemojmo zaboraviti da ovdašnje politike nisu nezavisne od Beograda i Zagreba. I da su eksponenti tih politika blokirali svaki pokušaj BiH da uradi nešto po tom pitanju”, istakao je Begić.

Državna parlamentarka SNSD-a odgovara DF-u da su Agencije za javne nabavke i lijekove dale mišljenje da nije bilo zakonskih prepreka i komplikacija za nabavku vakcina. Tvrdi da je BiH žrtva velikih zemalja, zbog toga što je 10% država u svijetu priskrbilo 75% proizvedenih vakcina.

“BiH na nivou zajedničkih institucija je uradila stavke kako je od nje traženo od strane međunarodnog mehanizma i taj nivo je uradio svoj posao. Aleksandar Vučić jeste lider i on je pokazao samo šta znači imati organizovanu državu. Ono što je Srbija pokazala da je značajno dobro biti orijentisan i prema Istoku i prema Zapadu”, kazala je Novaković Bursać.

Član Predsjedništva SDA i parlamentarac Adil Osmanović odlazak bh. državljana u Beograd na vakcinaciji vidi kao borbu između života i smrti. Navodi da je Aleksandar Vučić iskoristio priliku i okolnosti i nema mu se šta prigovoriti, ali da mu to ne daje za pravo da bude lider regije.

N1: Kako je enitet Republika Srpska uspio nabaviti vakcine a država i Federacija nisu?
Osmanović: “Zato što su očigledno bili u direktnoj koordinaciji sa predsjedavajućim Vijeća ministara. Predsjedavajući VM je očigledno i želio da napravi jednu ovakvu situaciju na terenu.”
N1: Da li je onda Federacija zakazala?
Osmanović: “Vlada Federacije je zakasnila, trebala se prije uključiti u ovaj posao”

“Sramotno je što građani moraju na vakcinaciju u drugu državu jer nemaju alternativu i još sramotnije što su u beogradskim redovima i članovi vladajućih stranaka”, kaže Damir Arnaut poslanik Naše stranke u Predstavničkom Domu Parlamenta BiH.

Arnaut: “Pa objektivno nije ni RS nabavila neke količine koju su dostatne da stvorite neki kolektivni imunitet.”
N1: Da li sada Aleksandar Vučić ima potpuno pravo da izađe pred medije u regiji i kaže: “Ja sam lider regiona”?)
Arnaut: “Pa nema pravo. Ali žalosno je što se pokazao kao bolji lider od onih koji su na vlasti u BiH”

Dragana Mektića smo pitali šta parlemantarci rade za tih pet hiljada koliko primaju u parlamentu?
“Ne radimo ništa. Ili što bi naš narod rekao mlatimo praznu slamu. Odnosno preljevamo iz šupljeg u prazno”, kazao je Mektić.

Prije skoro devet stoljeća ban Kulin stvarao je veliku i moćnu bosansku državu. Danas od te velike moćne bosanske države u dva kvadratna metra Parlamenta BiH ostala je samo replika povelje Kulina bana. Današnja bh. vlast nije u stanju da nabavi ni vakcine.

Tako da stanovništvu ostaje samo onaj dio iz povelje koji kaže: “Tako nam Bog pomogao i ovo sveto jevanđelje”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare